Kesimhanelerden İzole Edilen Gram Negatif Bakterilerin Prevalansı ve Antibiyotik Direnç Profillerinin Belirlenmesi


Hızlısoy H.

X. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ (Uluslararası Katılımlı), Diyarbakır, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2024, ss.42

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Diyarbakır
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.42
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada Kayseri İli’nde yer alan büyükbaş ve küçükbaş kesimhane ortamında bulunması muhtemel Gram negatif bakteri prevalansı ve izole edilen türlerin antibiyotik direnç profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, büyükbaş ve küçükbaş kesimhanelerinden toplamda 500 örnek alınmıştır. Bu örnekler, dışkı, karkas swap, padok dışkısı ve sekum içeriği, yüzey, ekipman ve atık su örnekleri şeklindedir. Bu içeriklerden Blood Agar Base No:2, MacConkey Agar ve EMB Agar besiyerlerine ekimler yapıldı. Besiyerleri 37°C’de 18-24 saat inkube edildi. İnkübasyon sonunda 162 farklı koloni seçildi. Bu kolonilerden identifikasyon amacıyla MALDI-TOF yapılmıştır. MALDI-TOF analizi neticesinde toplam 133 Escherichia coli, 22 Aeromonas veronii, 15, Aeromonas hydrophila, 2 Proteus hauseri ve 1’er adet Klebsiella pneumonia, Acinetobacter towneri, Citrobacter gillenii, Citrobacter brakii, Lysiniloacillus xylanilyticus, Kurthia gibsonii ve Pravidencia rettgeri Gram negatif bakterileri identifiye edildi. Bu izolatlara yapılan disk diffüzyon testi sonunda izolatların 90’ı tetrasikline, 84’ü eritromisine, 58’i gentamisine, 32’si neomisine ve 28’i de ampisiline dirençli olarak tespit edilmiştir. Direncin moleküler yönden incelenmesi sonucu, mcr1,2,6 geni 10 izolatta, CTX-M geni 2 izolatta, SHV geni 3 izolatta ve BlaTEM geni 156 izolatta pozitif olarak tespit edilirken, mcr3,7, mcr5 ve NDM genleri hiçbir izolatta bulunamamıştır. Kesimhane ortamında, antibiyotiklere dirençli Gram negatif bakterilerin varlığı, karkaslar ve dolayısıyla gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşma riski nedeniyle halk sağlığını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle, kesimhanelerde özellikle karkasların bağırsak bakterileri ile kontaminasyonunu azaltmak için hijyen kurallarına tam uyulması gerekmektedir.