X. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ (Uluslararası Katılımlı), Diyarbakır, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2024, ss.42
Bu çalışmada Kayseri İli’nde yer alan büyükbaş ve küçükbaş
kesimhane ortamında bulunması muhtemel Gram negatif
bakteri prevalansı ve izole edilen türlerin antibiyotik direnç
profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında,
büyükbaş ve küçükbaş kesimhanelerinden toplamda 500 örnek
alınmıştır. Bu örnekler, dışkı, karkas swap, padok dışkısı ve
sekum içeriği, yüzey, ekipman ve atık su örnekleri şeklindedir.
Bu içeriklerden Blood Agar Base No:2, MacConkey Agar ve EMB
Agar besiyerlerine ekimler yapıldı. Besiyerleri 37°C’de 18-24
saat inkube edildi. İnkübasyon sonunda 162 farklı koloni seçildi.
Bu kolonilerden identifikasyon amacıyla MALDI-TOF yapılmıştır.
MALDI-TOF analizi neticesinde toplam 133 Escherichia coli, 22
Aeromonas veronii, 15, Aeromonas hydrophila, 2 Proteus
hauseri ve 1’er adet Klebsiella pneumonia, Acinetobacter
towneri, Citrobacter gillenii, Citrobacter brakii, Lysiniloacillus
xylanilyticus, Kurthia gibsonii ve Pravidencia rettgeri Gram
negatif bakterileri identifiye edildi. Bu izolatlara yapılan disk
diffüzyon testi sonunda izolatların 90’ı tetrasikline, 84’ü
eritromisine, 58’i gentamisine, 32’si neomisine ve 28’i de
ampisiline dirençli olarak tespit edilmiştir. Direncin moleküler
yönden incelenmesi sonucu, mcr1,2,6 geni 10 izolatta, CTX-M
geni 2 izolatta, SHV geni 3 izolatta ve BlaTEM geni 156 izolatta
pozitif olarak tespit edilirken, mcr3,7, mcr5 ve NDM genleri
hiçbir izolatta bulunamamıştır. Kesimhane ortamında,
antibiyotiklere dirençli Gram negatif bakterilerin varlığı,
karkaslar ve dolayısıyla gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşma
riski nedeniyle halk sağlığını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle,
kesimhanelerde özellikle karkasların bağırsak bakterileri ile
kontaminasyonunu azaltmak için hijyen kurallarına tam
uyulması gerekmektedir.