Farklı Oranlarda Sodyum Format ilavesinin Mısır Silajı Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi


Behlul S., GÜMÜŞ E., Sırakaya S., CUFADAR Y., Buyukkilic Beyzi S.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), cilt.6, sa.3, ss.1768-1784, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışma, farklı seviyelerde ilave edilen sodyum format tuzunun mısır silajının kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan mısır, hamur olum döneminde hasat edilmiş, yaklaşık 1,5-2,0 cm boyutunda parçalanmıştır. Parçalanan taze materyale %1 ve %2 düzeyinde sodyum format ilave edilmiş ve 4 tekerrürlü olarak 1 kg’lık plastik torbalara silolanmıştır. Silolamanın ardından 60 gün sonra silajlar açılmıştır. Açılan silajlarda kimyasal, mikrobiyolojik ve organik asit analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda sodyum format ilavesi mısır silajı kimyasal kompozisyonu açısından nötr deterjanda çözünmeyen protein (NDICP) parametresi hariç diğer parametreleri etkilememiştir (P>0,05). pH açısından muamele grupları arasındaki farklılıklar önemli olmuştur (P
This study was carried out to determine the effect of sodium formate salt supplemented at different levels on the quality of corn silage. The maize used in the study was harvested during the dough stage and was chopped into approximately 1,5-2,0 cm. 1% and 2% sodium formate was added to the shredded fresh material and siloed into 1 kg plastic bags with 4 replicates. The silages were opened 60 days after ensiling. Chemical, microbiological and organic acid analyses were carried out in the opened silages. As a result of the study, the addition of sodium formate did not affect other parameters except the neutral detergent insoluble protein (NDICP) parameter in terms of the chemical composition of corn silage (P>0,05). ). Differences between treatment groups in terms of pH were significant (P