VI. Organik Tarım Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2019, ss.118-127
Türkiye son yıllarda sanayileşen bir ülke olmakla birlikte hala bir tarım ülkesi olma özelliğini
korumaktadır. Hayvan varlığı bakımından önemli bir potansiyele sahip bulunan ülkede
tavukçulukta oldukça gelişmiş olup, daha çok ithal girdiye dayalı yoğun üretim şeklinde
gerçekleştirilmektedir. Buna karşın küçükbaş hayvan varlığının çok büyük bir bölümünü yerli ırklar
oluşturmaktadır. Başta İç Anadolu olmak üzere ülkede koyunculuk meraya dayalı olarak
yapılmaktadır. Keçi yetiştiriciliği ise daha çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde orman ve
makilik alanlarda yetiştirilmektedir. Batı bölgelerinde entansif süt sığırcılığı önem taşırken, Doğu
Anadolu bölgesinde sığır besiciliği daha yaygındır. Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda
organik tarım konusunda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ancak, ülkemizde organik tarımda bitkisel
üretimde sağlanan başarı organik hayvancılıkta sağlanamamıştır. Tüketici bilinci ve alım gücünün
düşük olması, bazı hayvan hastalıkları nedeniyle organik hayvan ve hayvansal ürünlerin ihracatında
sorun olması ülkede organik hayvancılığın gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu makale ülkemizin
genel hayvan varlığı, hayvansal üretim ve tüketim düzeyi, organik hayvancılığın durumu, sorunları
ve çözüm önerileri konusunda bilgiler içermektedir.
Although Turkey is a country which industrialized in recent years, still maintains the features
of being agricultural country. The country also developed at poultry husbandry which has significant
potential of poultry population, the production generally based on imports. On the other hand, a
large part of the small ruminant population is composed of local breeds. Particularly in Central
Anatolian Region, the sheep breading based on pasture feeding. The goat breeding is mostly raised
in forest and maquis areas in the Mediterranean and Southeastern Anatolia regions. While, the
intensive dairy cattle breading is important in the Western Regions, the cattle breeding is more
common in the Eastern Anatolia. The significant developments have been achieved in recent years in
the country, as like in the world. However, the production in organic agriculture in our country could
not be achieved in organic animal husbandry. The low level of consumer awareness, purchasing
power, also the problems due to some animal diseases during exporting organic animals and animal
products, adversely affect the development of organic livestock in the country. This article contains
information about the general animal existence, animal production and consumption level of Turkey,
the status of organic animal husbandry, problems and solutions.