SELECTED BIOACTIVE PROPERTIES OF POMEGRANATE PEELS


Özcanlı T., Çam M.

2ND INTERNATIONAL CAPPADOCIA SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Nevşehir, Türkiye, 17 - 19 Haziran 2022, cilt.1, sa.1, ss.687-688

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Nevşehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.687-688
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Nüfus artışı, kentleşme, obezite ve fiziksel hareketsizlik gibi etkenlerin artması nedeniyle diyabetli insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yapılan araştırmalar diyabette kilit rol oynayan α- amilaz ve α- glukozidazın bitki polifenolleri tarafından inhibe edilebileceğini göstermiştir. Nar diğer pek çok meyve ile kıyaslandığında toplam polifenol içeriği yüksektir. Son yıllarda gıda endüstrisi yan ürünlerinin (kabuk, çekirdek vs.) meyveye oranla daha yüksek biyoaktif bileşik içeriği yapılan çalışmalarla kanıtlanmış ve gıda endüstrisinin ilgisi artık ürünlere yönelmiştir. Nar kabuğu, tüm meyvenin yaklaşık %40'ını oluşturmaktadır ve ellagitaninler, punikalagin ve punikalin gibi ellagik asit türevleri bakımından zengindir. Ayrıca bazı ellagik asit türevleri (ellagik asit hekzosit, -pentozit, vb.) daha az miktarlarda da olsa mevcuttur. Bununla birlikte, biyoaktif bileşiklerin konsantrasyonları meyve cinsi, çevre koşulları, meyve olgunluk durumu, depolama ve hasat sonrası işlemlerden dolayı geniş ölçüde değişmektedir ve bu da meyve kalitesini ve sağlığa yararlı bileşikleri etkileyebilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda Hicaz, Wonderful ve Deve dişi olmak üzere üç çeşit nar kabuğu kullanılmış ve elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır. Nar kabuğu taneden ayrılıp 40 °C’ de etüvde kurutularak öğütülmüş, ardından su ile klasik ekstraksiyon yapılarak toplam fenolik, bağlı fenolik, DPPH, toplam flavonoid, hidrolize edilebilen tanen, kondense tanen, αglukozidaz, α- amilaz ve lipaz inhibisyon analizi yapılmış, HPLC-DAD ile fenolik bileşikler tespit edilmiştir. Hicaz, Wonderful ve Deve dişi kabuk ekstraktlarının sırasıyla toplam fenolik madde içeriği 110.81±3.13 111.76±0.50, 140.97±5.94 mg GAE eşdeğeri/g, bağlı fenolik 38.35±0.17, 36.60±0.05, 38.03±1.19 mg GAE eşdeğeri/g, antioksidan aktivitesi 301.74±1.73, 276.60±0.87, 450.27±5.02 mg TEAC/g, toplam flavonoid miktarı 10.69±0.633, 0.36±0.453, 15.17±0.272 mg KE/ g, kondense tanen miktarı 0.78±0.069, 1.02±0.013, 0.87±0.019 mg EKE/g ve toplam hidroliz edilebilen tanen miktarı 231.43±6.769, 254.17±8.462, 416.91±8.462mg TAE/g dir. Nar kabuğu ekstraktları α-glukozidaz enzimini inhibe ederken, α- amilaz ve lipaz enzimi üzerinde inhibisyon etkisi gözlenmemiştir. Elde edilen bulgular mevcut literatür ile uyumlu olup araştırma sonucunda meyvenin yanı sıra artık materyallerinde biyoaktif bileşiklerce zengin olduğu ve nar kabuğu ekstraktlarının antidiyabetik özelliklere işaret eden α-glukozidaz enzimini inhibe edici özelliklere sahip olduğu görülmüştür.