MİNÖR İSKEMİK İNME SEMPTOMLARIYLA BAŞVURAN MAJOR DAMAR OKLÜZYONUNA MEKANİK TROMBEKTOMİ UYGULAMASI: OLGU SUNUMU


Çıplaklıgil A., Baydemir R.

59.Ulusal Türk Nöroloji Kongresi , Antalya, Türkiye, 13 - 18 Aralık 2023, ss.522-523

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.522-523
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ

Ulusal Sağlık İnme Ölçeği (NIHSS) <5 olan iskemik inmeler minör inme olarak kabul edilmektedirler. Major damar oklüzyonları nadiren minör iskemik inme belirtileriyle prezente olurlar. Bu grubun tedavisinde mekanik trombektomi literatürde standardize edilmemiştir. Aşağıda bu şekilde başvurup tedavi alan olgular üzerinden tecrübelerimiz paylaşılacaktır.

YÖNTEM

Merkezimize düşük NIHSS ile başvuran ilk 6 saatinde başarılı bir şekilde mekanik trombektomi uygulanan olgular üzerinden tecrübemiz aktarılacaktır.

SONUÇ

İlk olgumuz 71 yaşında erkekti. Merkezimize 4 saat önce başlayan sol tarafta kuvvet kaybı, konuşma bozukluğu ve bilinç değişikliği şikayetleriyle başvurdu. Başvuru NIHSS’si 5 idi. Bilgisayarlı tomografi anjiografisinde (BT-A) sağ orta serebral arter (MCA) M1 dalında oklüzyon saptandı. Aspirasyon sonrası rekanalizasyon sağlandı.

İkinci olgumuz; 44 yaşında erkekti. Yine 4. saatinde acil servisimize sağ tarafta kuvvetsizlik, konuşma bozukluğu ve bilinç değişikliği ile başvurdu. Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemesinde (MR) solda bazal ganglion düzeyinde akut difüzyon kısıtlılığı izlendi. BT-A’da sol MCA M2 oklüzyonuna aspirasyon yapıldı. Başvuru NIHSS’si 4 idi.  Başarılı rekanilazasyon sonrası işlem masasında tama yakın kuvvet kazancıyla işlem sonlandırıldı.


Son olgumuzda 58 yaşında kadındı. Hastanemiz acil servisine 5 saat önce başlayan sol vücut yarımında 3/5 kuvvet, konuşma bozukluğu şikayetleriyle başvurdu. Görüntülemelerle sağ MCA M1 oklüzyonu saptandı. Başvuru NIHSS’si 5 idi. Aspirasyon sonrası tam rekanalizasyon sağlandı.

TARTIŞMA

Major damar oklüzyonunun eşlik ettiği minör iskemik inmenin akut tedavisine yaklaşım özellikle mekanik trombektominin faydaları çelişkili sonuçlar gösteren retrospektif araştırmaları içeren literatürle birlikte geniş çapta tartışılmaya devam ediyor (1,2). Düşük NIHSS büyük damar oklüzyonu olan akut iskemik inme bireylerinin tedaviden fayda görüp görmeyeceği sorusunu cevaplamıyor.  NIHSS genel akut iskemik inme sonucunun öngörüsü olsa da tüm düşük NIHSS puanları klinik sonuç açısından eşdeğer değildir. Yapılan çalışmalar düşük NIHSS’e sahip bireylerin %25’e varan oranda büyük damar tıkanıklığına sahip olabileceğini ve bu bireylerin yüksek NIHSS skorlarına sahip olanlardan daha iyi sonuçlara sahip olacağını göstermiştir (3). Bir çalışmada, EVT uygulanan büyük damar okluzyonlu akut iskemik inme hastalarının %11'inin hafif inme semptomlarıyla başvurduğu görülmüştür (4).

Nagel ve arkadaşları, düşük NIHSS skoruna sahip, EVT ve medikal tedavi alan hastaları yaş, başlangıç NIHSS skoru ve oklüzyon bölgesine göre eşleştirdi. EVT alan hastalarda daha yüksek oranda olumlu sonuç elde edildi (mRS skoru ≤2, OR= 3,1; %84,4'e karşı %70,1; p=0,03).(5)

Düşük NIHSS skorlarına sahip 1.083 akut LVO hastasının yer aldığı çalışmada, erken nörolojik bozulma (END), hastaların yaklaşık %20'sinde, çoğunlukla semptom zamanından sonraki 48 saat içinde meydana geldiği görüldü. (6)

 İnme şüphesiyle merkezlere başvuran her hastada mutlaka beyin görüntülemeleri yapılmalıdır. Olguların kontredike durumları yoksa intravenöz doku plazminojen inhibitörleri başlanmalıdır. Minör iskemik inme bulgularıyla prezente olan ön sistem major damar oklüzyonlarına olgu bazında seçim yapılarak uygun vakalarda mekanik trombektomi başarılı uygulanabilmektedir.