Maksiller anterior bölgede yanyana yerleştirilen 2 dental implantın çıkış profilinin transfer edilmesinde, iki farklı tekniğin eş zamanlı kullanımı: Olgu Sunumu


Creative Commons License

Leblebicioğlu Kurtuluş İ., Taşdemir Z., Trabzonlu E.

Erciyes Üniversitesi Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi 2020, Kayseri, Türkiye, 26 - 29 Şubat 2020, ss.324-330

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.324-330
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Diş eksikliklerinde sabit implant restorasyonlarının kullanımı ilk tedavi seçeneklerinden biri haline gelmiştir. Anterior bölgelerdeki diş eksikliklerinde, implant kronunun ve yumuşak dokunun birbirleriyle ve çevredeki dişlerle uyumlu görünümü başarılı bir tedavi sonucuna katkıda bulunur. Geçici restorasyonla şekillendirilen yumuşak dokunun ölçüye transfer edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çıkış profilinin kalıcı restorasyona aktarılmasındaki zorluk nedeniyle, özellikle iki bitişik implant durumunda klinik başarıya ulaşmak daha karmaşık hale gelmektedir. İmplant yerleştirilmesini takiben geçici restorasyonlarla yumuşak doku konturu sağlamak için farklı yöntemler geliştirilmiştir. Bununla birlikte, literatürde, iki bitişik diş için ölçü alırken hiçbir teknik bildirilmemiştir.

Olgu sunumu

Bu vakada, eksik sağ santral ve lateral bölgesine implant ameliyatından sonra yumuşak doku oluşturmak için splintli geçici restorasyon kullanan 52 yaşında, erkek bir hastada; 2 bitişik dental implantın çıkış profilinin transfer edilmesinde iki farklı tekniğin eş zamanlı kullanımı ile daimi restorasyon yapımı ve bir yıllık takibi anlatılacaktır.

Sonuç

Bu vakada, restorasyonun çıkış profilini ağız dışına aktarmak için tek bir teknik uygulanamadı ve çıkış profilinin biri ağız dışında diğerinin ağız içinde hazırlanması gerekti. Bitim seansında da, 1 yıllık kontrol seansında da yumuşak doku konturları, protezin uyumu ve estetiği tatmin ediciydi.