Kupa Çekme ve Sülük Tedavisinin Sağlık Turizmindeki Yerini Tespite Yönelik bir Değerlendirme


Creative Commons License

Demirtepe F., Çeşmeci N.

11th International Zeugma Conference on Scientific Research, Gaziantep, Türkiye, 18 - 20 Mart 2024, cilt.1, ss.348-357

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Gaziantep
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.348-357
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda, özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında geleneksel ve tamamlayıcı tıbba olan ilgi halk arasında olduğu kadar, akademisyenler arasında da artmıştır. Turizm alanında da henüz sınırlı sayıda olsa da geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının sağlık turizmi ve sağlıklı yaşam biçimi ile kesişimini ele alan bilimsel çalışmalar da giderek daha fazla ilgi görmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, sistematik olmayan literatür taraması yöntemi ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp türlerinden olan kupa çekme ve sülük tedavisinin sağlık turizmindeki yerini tespit etmeye yöneliktir. Konuyla ilgili tarihsel verilere de dayanarak, gerçekleştirilen çeşitli çalışmalardan elde edilen bulguların sentezlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece gelecekte konuyla ilgili yapılacak olan sistematik incelemelere de bir ön hazırlık niteliği taşıyacak mevcut araştırmaların bir ön haritası çıkarılacaktır. Hacamat olarak da bilinen kupa çekme terapisinin tarihsel kökleri geleneksel Çin tıbbı, Orta Doğu tıbbı ve eski Mısır tıbbı da dahil olmak üzere çeşitli kültürlere dayandırılmaktadır. Kan dolaşımını hızlandırmak, ağrıyı dindirmek ve çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için bir yöntem olarak yüzyıllardır uygulanmaktadır. Öte yandan sülük tedavisinin tarihsel kökleri öncelikle eski Mısır, Mezopotamya, Yunan ve Hint kültürlerine dayanmaktadır. O yıllarda iltihaplanma, enfeksiyonlar ve hatta akıl sağlığı bozuklukları gibi durumlarda faydaları olduğuna inanılmaktaydı. Daha sonra ise, Orta çağ Avrupa'sında da yaygın kullanım kazanmış bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Hem hacamat hem de sülük terapisi tarih boyunca farklı medeniyetler ve kültürler arasında kullanılmış olup, potansiyel sağlık faydalarının yaygın olarak kabul edildiği bilinmektedir. Günümüzde de bu uygulamaların özellikle Türkiye’de sağlık turizminde talep gören birer sağlık hizmeti olarak karşımıza çıkmaya başladığı bilinmektedir. Genel olarak bu çalışma, sağlık turizmi bağlamında hacamat ve sülük tedavisi özelinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin uluslararasılaşmasına kapsamlı bir bakış sunmakta ve yeni gelişen bu alanındaki farklı bakış açılarına, uygulamalara ve zorluklara ışık tutmaktadır. Bu çalışma ile, kupa çekme ve sülük tedavisi tarihsel perspektiften de ele alınarak, bir kültür ürünü olarak, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın sağlık turizminin çeşitlendirilmesi ve şekillendirilmesindeki rolünün daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağı umulmaktadır.

In recent years, especially after the COVID-19 pandemic, interest in traditional and complementary medicine has increased among the public as well as academics. In the field of tourism, scientific studies on the intersection of traditional and complementary medicine practices with health tourism and healthy lifestyles, although still limited in number, are also attracting more and more attention.

The main purpose of this research is to determine the place of cupping and leech treatment, which are traditional and complementary medicine types, in health tourism through a non-systematic literature review method.  Based also on historical data on the subject, it is aimed to synthesize the findings obtained from various studies. Thus, a rough map of the existing research will be drawn up, which will be a preliminary preparation for the systematic examinations to be made on the subject in the future.

Cupping therapy, also known as Hijamah, has historical roots in various cultures, including traditional Chinese medicine, Middle Eastern medicine, and ancient Egyptian medicine. It has been practiced for centuries as a method of promoting blood circulation, relieving pain, and treating various ailments. Leech therapy, on the other hand, has historical roots primarily in ancient Egyptian, Mesopotamian, Greek, and Indian cultures. It was believed to have therapeutic benefits for conditions such as inflammation, infections, and even mental health disorders. Later, it gained popularity in medieval Europe as well. Both cupping and leech therapy have been utilized across different civilizations and cultures throughout history, illustrating the widespread recognition of their potential health benefits. Today, it is known that these practices have started to appear as health services that are in demand in health tourism, especially in Türkiye.

Overall, this study provides a comprehensive overview of the internationalization of traditional and complementary medicine modalities with a special focus on cupping and leech therapy in the context of health tourism and sheds light on the different perspectives, practices and challenges in this emerging field. It is hoped that this study will contribute to a better understanding of the role of traditional and complementary medicine as a cultural product in the diversification and shaping of health tourism.