FARKLI TOKSİN BAĞLAYICILARIN YUMURTACI BILDIRCINLARDA YUMURTA BOYUTU ÜZERİNE ETKİLERİ


Creative Commons License

Ülger İ., Yüksel H. M., Özdemir M.

ICAFVP 4th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, FOOD, VETERINARY AND PHARMACY SCIENCES, İzmir, Türkiye, 13 - 15 Eylül 2024, ss.8-14

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.8-14
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bıldırcın dünya genelinde et ve yumurta üretimi amacıyla yaygın olarak yetiştirilen kanatlı türlerinden birisidir. Bıldırcın, hızlı büyümesi, küçük yapılı olması nedeniyle daha az yerde barınması ve erken yumurtlamaya gelmesi ile birçok kanatlı türünün önüne geçebilmektedir. Toksin bağlayıcılar, hayvan beslenmesinde yemlerde oluşabilecek mikotoksinlerin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla kullanılan katkı maddeleridir. Toksin bağlayıcılar, yumurta verimini ve kalitesini olumsuz etkileyecek mikotoksin ve aflatoksin gibi maddelere karşı koruma sağlayabilirler.

Bu çalışma, farklı toksin bağlayıcıların yumurtacı bıldırcınlarda yumurta boyu parametresi üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katkı maddesi kullanılmayan kontrol grubunun yanı sıra rasyona AGRO (bitkisel toksin bağlayıcı g/kg), MYA (maya, g/kg), MYK (maya+kil g/kg) ve HSCAS (Hidrate sodyum kalsiyum aluminosilikat, g/kg) ilave edilen gruplar bulunmaktadır. Hayvan materyali olarak 45 günlük yaşta 50 adet (n=10) bıldırcın kullanılmış ve gruplar oluşturulurken canlı ağırlıkları minimum olacak şekilde dizayn edilmiştir. Çalışma 8 hafta boyunca sürmüş ve yumurta boylarının her hafta ölçümü gerçekleştirilmiştir. Çalışmada gruplar arasındaki istatistilsel farklılık tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile belirlenmiştir.

Çalışma sonuçlarına göre en yüksek yumurta boyu 2. hafta MYH grubunda (34,24±0,20 mm), en düşük yumurta boyu 4. haftada kontrol grubunda (32,99±0,29 mm) olduğu görülse bile gruplar arasında rasyona ilave edilen toksin bağlayıcı ile yumurta boyu arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır. Fakat bu sonuçlar toksin bağlayıcılarının gelecek çalışmalar farklı toksin bağlayıcı türlerinin uzun vadeli kullanımı ve farklı doz etkilerini inceleyerek optimum kullanımı belirlemeyi hedeflemelidir. Çünkü toksin bağlayıcıların hayvan sağlığı ve verim parametreleri üzerindeki etkilerinin daha geniş çalışmalarla ortaya çıkarılması, daha etkin kullanılmasını sağlayarak hem hayvan refahını artırabilir hem de ekonomik kayıpları minimize edebilir.