Sağlık personelinde kahvaltı alışkanlığı ile beslenme okuryazarlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi


Türkmen P. B. T., Doğan M., Gün İ.

Maltepe Tıp Dergisi, cilt.15, sa.2, ss.38-43, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.35514/mtd.2023.89
  • Dergi Adı: Maltepe Tıp Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.38-43
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışma Sivas il merkezinde çalışan sağlık
personelinde beslenme okuryazarlığı durumunu
belirlemek ve bu durumun kahvaltı yapma alışkanlığı ile
ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Metotlar: Çalışma 133’ü erkek 261’i kadın
toplam 394 sağlık personeli üzerinde yürütülmüştür.
Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte bir çalışmadır. Çalışma
verileri katılımcıların demografik özellikleri, antropometrik
ölçümleri ve kahvaltı yapma alışkanlıklarına ilişkin sorular
içeren anket formu ve beslenme okuryazarlığı ölçeği ile
toplanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 36,53 ± 9,18
yıl, beden kitle indeksi ortalaması 25,11 ± 3,89 kg/m²’dir.
En sık atlanan öğün %58,6 ile sabah kahvaltısıdır. Çalışmaya
katılanların %94,7’si yeterli genel beslenme okuryazarlığı
düzeyindedir. Cinsiyete göre yeterli beslenme okuryazarlığı
arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05).Yaş
gruplarına ve medeni duruma göre yeterli beslenme
okuryazarlığı düzeyleri arasındaki farklar istatistiksel olarak
anlamlıdır (p<0,05). Her gün düzenli kahvaltı yapma ile
yeterli beslenme okuryazarlığı arasında anlamlı bir farklılık
bulunmamıştır (p>0,05).
Sonuç: Sağlığın korunmasında ve geliştirilmesinde,
toplumda beslenmeye bağlı hastalıkların önlenmesinde ve
yaşam kalitesinin yükseltilmesinde beslenme okuryazarlığı
düzeyinin artırılması önemli bir basamaktır. Bu sebeple
sağlık çalışanlarında beslenme okuryazarlığı konusunda
farkındalığın yükseltilmesi gerekmektedir.

Aim: This study was carried out to determine the condition
of nutritional literacy among helathcare personnel working
in the center of Sivas and examine the relationship
between this condition and breakfast habits.
Material and Methods: The study was conducted on a
total of 394 health personnel, including 133 men and 261
women. This was a descriptive and cross-sectional study.
The study data were collected using a questionnaire form
containing questions about participants' demographic
characteristics, anthropometric measurements, breakfast
habits, and the nutrition literacy scale.
Results: The average age of the patticipants in the study
is 36.53 ± 9.18 years, the average body-mass index is
25.11 ± 3.89 kg/m². Breakfast was the most frequently
skipped meal by 58.6 % of the paticipants. 94.7 % of the
participants in the study have a sufficient general nutrition
literacy level. A significant difference was found between
Adequate Nutrition literacy according to gender (p<0.05).
There were statistically significant differences in NL levels
according to age groups and marital status (p<0.05). There
was no significant difference between regular breakfast
habits and sufficient NL (p>0.05).
Conclusion: Increasing the level of NL is an important step
in the protection and improvement of health, prevention of
nutrition-related diseases in the community, and increasing
quality of life. Therefore, raising awareness about NL
should be increased among healthcare professionals.