BESİN-İLAÇ ETKİLEŞİMLERİNE GÜNCEL BAKIŞ: İÇECEKLER


Creative Commons License

ÇELİK N., Şanlıer N.

ERÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.2, sa.1, ss.94-101, 2014 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 2 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2014
  • Dergi Adı: ERÜ Sağlık Bilimleri Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.94-101
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Besin-ilaç etkileşimleri klinik öneme sahip bir konudur. Bazı içecekler, çeşitli ilaçlarla eşzamanlı alındığında ilaçların; biyoyararlılığı, farmakokinetik, farmakodinamik ve töropatik etkilerinde değişim gözlenmektedir. Bunun yanı sıra, birçok ilacın töropatik etkisi bireyin beslenme durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bazı ilaçlar, bazı besin öğelerinin biyoyararlılığını ve metabolizmasını veya bireyin tat algısı ve iştah durumunu etkilemektedir. Bunun sonucunda, bazı vitamin ve minerallerin eksikliği, sıvı-elektrolit dengesi ve beden ağırlığı değişimleri gibi önemli sonuçları olan klinik sorunlar görülebilir. Besin-ilaç etkileşimleri konusunda çoğu mekanizma aydınlatılmış olsa da, gelecekte yapılacak araştırmalardan aydınlatılmamış noktaları ele alması beklenmektedir. 

The interactions between foods and drugs are clinically important subjects. When some foods are taken with some drugs simultaneously, it is observed that there are some changes in the bioavailability, pharmacokinetic, pharmacodynamic, and therapeutic effects of the drugs. In addition, the therapeutic effects of many drugs change depending on individuals’ nutrition status. Some drugs affect the bioavailability and metabolism of the nutrients or taste sensation and appetite status. As a result of this, there may be certain clinical problems which have important outcomes such as the deficiencies of some vitamins and minerals, the changes of fluid-electrolyte balance and body weight. Although many of the mechanisms about food and drug interactions have been clarified, future research is expected to deal with the unclarified points.