Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği , Zübeyde Özlem Parlak Biçer, Editör, Akademisyen Yayınevi Kitabevi, Ankara, ss.135-143, 2024
Evrensel
kavramlar olan “iş\meslek” ve “sağlık” kavramları, sentez edildiğinde ortaya
çıkan iş sağlığı kavramı tüm mesleklerde çalışanların fiziksel, psikolojik ve sosyal
iyilik hallerini sürdürmeyi ve daha üst düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır. İş
sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışma ortamında sağlık risklerini en aza indirmek
ve çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanan sistematik bir
yaklaşımdır. Bu yaklaşım, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve ergonomik
tehlikelerin yönetilmesini içerir. Gıda laboratuvarları, özellikle kimyasal ve
biyolojik risklerle karşı karşıya kalabileceğinden İSG uygulamalarına büyük
önem verilmelidir.
Beslenme
ve gıda laboratuvarları gıda ürünlerinin kalite kontrolü, besin değerlerinin
analizi ve gıda güvenliği testleri gibi çeşitli analizler için kullanılan
kritik tesislerdir. Beslenme ve gıda laboratuvarlarında çalışanların
güvenliğini ve sağlığını korumak hem işyeri güvenliği hem de kaliteli ve
güvenilir sonuçlar elde edilmesi açısından büyük önem taşır. Bu bölümde
beslenme ve gıda laboratuvarlarında karşılaşılabilecek tehlikeler, riskler ve
bu risklerin yönetimi için alınabilecek önlemler ele alınmıştır.