Beslenme ve Gıda Laboratuvarlarında İş Sağlığı ve Güvenliği


Öner N.

Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği , Zübeyde Özlem Parlak Biçer, Editör, Akademisyen Yayınevi Kitabevi, Ankara, ss.135-143, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Akademisyen Yayınevi Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.135-143
  • Editörler: Zübeyde Özlem Parlak Biçer, Editör
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Evrensel kavramlar olan “iş\meslek” ve “sağlık” kavramları, sentez edildiğinde ortaya çıkan iş sağlığı kavramı tüm mesleklerde çalışanların fiziksel, psikolojik ve sosyal iyilik hallerini sürdürmeyi ve daha üst düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışma ortamında sağlık risklerini en aza indirmek ve çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanan sistematik bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve ergonomik tehlikelerin yönetilmesini içerir. Gıda laboratuvarları, özellikle kimyasal ve biyolojik risklerle karşı karşıya kalabileceğinden İSG uygulamalarına büyük önem verilmelidir.

Beslenme ve gıda laboratuvarları gıda ürünlerinin kalite kontrolü, besin değerlerinin analizi ve gıda güvenliği testleri gibi çeşitli analizler için kullanılan kritik tesislerdir. Beslenme ve gıda laboratuvarlarında çalışanların güvenliğini ve sağlığını korumak hem işyeri güvenliği hem de kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmesi açısından büyük önem taşır. Bu bölümde beslenme ve gıda laboratuvarlarında karşılaşılabilecek tehlikeler, riskler ve bu risklerin yönetimi için alınabilecek önlemler ele alınmıştır.