Ancient Trade Routes Passing Through Sumela Monastery and Altındere Valley


Creative Commons License

KÖSE I.

Uluslararası Karadeniz İncelemeleri Dergisi, cilt.7, sa.14, ss.19-40, 2013 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 7 Sayı: 14
  • Basım Tarihi: 2013
  • Dergi Adı: Uluslararası Karadeniz İncelemeleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.19-40
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Ticaret yolları ile dini tesislerin yakın ilişkisi olduğu Tarih boyunca bilinen bir gerçektir. Manastırları bunun dışında tutmak mümkün olmadığı gibi Maçka Vadisi’nde kurulu üç Manastır’ın bölgeden geçen ticaret yolları ile yakın bağlantı içinde olmaması imkan-sızdır. Üç Manastır içinde Sumela Manastırı’nın zaman içinde öne çıktığı görülür. Özellikle ‘yazlık ticaret yolu’ Sumela Manastırı’nın yakınlarından geçmekteydi. Manastır yakınlarındaki gözetleme kuleleri ve deve hanları bu tezi güçlendirmektedir.  

Ticaret yolları ve Sumela Manastırı’nın konumuyla ilgili diğer önemli bir husus da ticaret rotaları üzerinde bulunan köylerdeki yerleşim ve demografik yapıya ilişkindir. Özellikle, seyyahların anıları ve Osmanlı Dönemi kayıtları incelendiğinde bölgede uzun süre çok canlı bir ekonominin ve yaşamın bulunduğunu tespit etmek mümkündür. Son yıllarda yapılan saha araştırmaları da bölgeden geçmekte olan ticaret yollarının varlığını ve önemini ortaya koymaktadır.  

t is a wellknown fact that trade routes and temples had a close relations. It is not possible to exempt monasteries from this generalization. It is inevitable to build connection between trade and three monasteries located in the area where trade routes passing. The Monastery of Soumela comes front among the rest two with its unique location on summer trade route. Watch towers and camel inns at the vicinity of the Monastery prove this fact.  Another important aspect related to Soumela Monastery and her connection to the trade routes is the demographic structure and settlement of villages located on the trade destinatio long period there was a lively economy in the region. Field surveys at the last years also show the importance of trade routes passing from the region.  s. Especially travelers memoirs and registers of Ottoman Empire show that for a