Afetlerde toplum beslenmesi ve hassas gruplara yönelik beslenme planı


Güden A. R., Borlu A.

Food and Health, vol.9, no.1, pp.61-68, 2023 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 9 Issue: 1
  • Publication Date: 2023
  • Doi Number: 10.3153/fh23006
  • Journal Name: Food and Health
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.61-68
  • Erciyes University Affiliated: Yes

Abstract

Afetler, bireylerin psikolojik ve fizyolojik savunmasızlığını arttırmaktadır. Gıda kaynaklarının kısıtlanması, silahlı güçlerle gıda kaynaklarına erişimin baskılanması, ulaşım ve pazarlama sisteminin bozulması ve artan ekonomik hasar afet bölgelerinde ciddi gıda açığına neden olmaktadır. Afetlerde bireylerin ekin ekme veya mahsul toplama işlemleri oldukça zor olmaktadır. Ayrıca afet alanında tohum, zirai ilaç, gübre temini ve sulama sistemleri üzerinde baskı oluşmaktadır. Afetlerde bireylerin önerilen enerji miktarı altında yetersiz beslenmesi enfeksiyon duyarlılığını arttırmaktadır. Afetzede toplumda hem enfeksiyon hastalıklarının sıklığı ve şiddeti artmakta hem de bireylerin iyileşme süresi uzamaktadır. Afetzede toplumun ve toplum içerisindeki hassas gruplarda yer alan afetzedelerin sağlığının korunması ve sürdürülmesi amacıyla afet beslenme planının hazırlanması oldukça önemlidir. Bu çalışmada afetlerde toplumun beslenmesi ve hassas gruplara yönelik beslenme planı irdelenmişti