Hayvansal Üretimde Tanenlerden Yararlanma Olanakları


ULUSOY S., KALİBER M.

VI. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, Konya, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2010, ss.180

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.180
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Tanenler bitkilerde doğal olarak bulunan polifenollerdir. Asıl özellikleri proteinlere bağlanmak ve çöktürmek olan tanenlerin, insanlar ve hayvanlar tarafından tüketilen birçok gıda ve yemin besleyici değeri üzerinde büyük etkiye sahiptirler. Özellikle kurak sezonda ağaç ve çalı yaprakları, hayvan besisinde önemli protein desteği sağlayabilir; ancak bu yem kaynakları genellikle antinutrisyonel faktörler, özellikle de tanenler yönünden zengindir. Tanenlerden genellikle soğuk çay endüstrisinde, bira ve şarap sanayinde ve farmakoloji sanayinde yoğun olarak faydalanılmaktadır. Bu çalışmada tanenlerin genel özellikleri ve tanenlerden hayvansal üretimde yararlanma olanakları araştırılacaktır.
Tannens are commercial form of tanin but not acid. Tannens are polifenolic compounds which are gained from lots of plants like bakla, tea, sorghums. Their mass is like light yellow-brown, powder, unformed or spongy material. Tannens have different molecular weight in plants. This phenolic compounds can be precipitate to proteins. Generally they can be found in root, wood, crust, leave or fruit of plants. Tannens are considered to be seconder metabolic products of plants after lignin. Usually, it is used cold tea, bear and wine industry. Furthermore, it is derived benefit from tanen in pharmacology industry. In this study, we searched the general features of tannens and touched their possible advantages in animal production.