Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmış olan su kabaklarının bazı bitkisel özellikleri


YETİŞİR H. , Şakar M.

VI Sebze Tarımı sempozyumu, Kahramanmaraş, Türkiye, 1 - 04 August 2006, cilt.1, no.1, ss.143

  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Kahramanmaraş
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayısı: ss.143

Özet

Kültürü yapılan Lagenaria siceraria (Malign) Stanley yaygın olarak beyaz çiçeklenen kabak olarak bilinmektedir. Tek yıllık, monoik ve trmanarak yetişme özelliğine sahip olan  su kabağının doğada 5 yabanisi bulunmkatadır. Sebze olarak tüketilen L. siceraria’dır. Türkiye su kabağının anavatanı olmamasına rağmen özellikle meyve şekli ve büyüklüğü açısından büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Ülkemizde su kabağı; besin olarak, müzik aleti, gıda saklama kabı ve dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Ancak son 25-30 yıldır genotipler kaybolmaya başlamıştır. Bu çalışmada özellikle ülkemizin güney bölgerlinden toplanmış olan su kabaklarının morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2003 ve 2004 yıllarında 14 ilimizden toplanmış olan 190 adet su kabağı genotipinde fideler cam serada yetiştirilmiş, her genotipten 10 adet  fide olmak üzere açık tarla koşullarına dikilmiş ve yetiştirilen su kabakları IBPGRI’ın kabakgillerin için geliştirmiş olduğu descriptor liste gore karterize edilmişitir. Değerlendirme sonucunda meyve ve bitki özellikleri açısından önemli farklılıkların olduğu tespit edilmitir.

flowered bottle gourd.  It has been cultivated annually and it is a monocious, vigorous climber species and five wild perennial diocious species and the fruits are generally eaten as a vegetable.  The landraces of L. siceraria in Turkey show great diversity, particularly in fruit size and shape although Turkey is not center of genetic diversity for L. siceraria.  In Turkey, L. siceraria are used as food, music instrument, and containers, corresponding to characteristic of the fruit.  However, landraces has been gradually disappearing in last 25 year. In 2003 and 2004, 190 bottle gourds collected from 14 provinces were used as plant material. Seedlings grown in greenhouse were transplanted in open field and grown under open field conditions. The genotypes were characterized according to descriptor list developed by IBPGRI for cucurbits. It was found that there were significant variation between genotypes as regarded to characteristics of fruit and plant.