TOTAL TIROIDEKTOMI YAPILAN HASTALARDA POSTOPERATIF HIPOPARATIROIDI RISKININ BELIRLENMESI


Göçer B., Yüce İ., Vural A., Aydın K., Doğan S., Özbaş B., ...Daha Fazla

42. TÜRK ULUSAL KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ KONGRESİ, Girne, Kıbrıs (Kktc), 3 - 07 Kasım 2021, ss.41

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.41
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Hipoparatiroidi, total tiroidektomi (TT) sonrası gelişen önemli bir komplikasyondur. Bu çalışmada, TT yapılan hastalarda preoperatif ve postoperatif PTH düzeyleri karşılaştırılarak postoperatif yapılan tek bir ölçümle hipoparatiroidi ve hipokalsemi riskinin ameliyat günü belirlenmesi amaçlandı.

GEREÇ VE YÖNTEM: 1 Ocak 2015 ve 4 Nisan 2020 tarihleri arasında TT veya TT ile boyun diseksiyonu (TT +BD) yapılan hastalar değerlendirildi. Postoperatif 1. saatteki PTH düzeyi preoperatif PTH düzeyi ile karşılaştırıldı. Preoperatif bazal PTH değerleri için, tüm hastalarda, işlem öncesi 72 saat öncesine kadarki ölçüm esas alındı. Hastalar; postoperatif PTH düzeyi >15 ve postoperatif PTH düzeyi preoperatif değerine göre % 65’in altında düşenler veya preoperatif PTH düzeyine göre postoperatif PTH düzeyi artanlar (Grup 1) ve postoperatif PTH düzeyi < 15 veya postoperatif PTH düzeyinde preoperatif değerine göre % 65 ve üzerinde düşüş saptananlar (Grup 2) olmak üzere iki gruba ayırıldı. Grup 2’de yer alan hastalara postoperatif aynı gün oral kalsiyum ve D vitamini başlandı. Grup 1’e ise rutin replasman tedavisi başlanmadı. Hipokalsemi gelişen hastalar en az 12 ay takip edildi.

BULGULAR: Çalışma, 223’ü (%72,6) kadın olmak üzere 307 olgu ile yürütüldü. Yaş ortalaması 45,97±15,53’di. Cinsiyet, yaş, BMI ile postoperatif hipokalsemi arasında fark görülmezken, kadın cinsiyet ile hipoparatiroidi gelişimi arasında anlamlı ilişki bulundu. Boyun diseksiyonu eklenen hastalarda hipoparatiroidi sıklığı daha yüksek izlendi. Grup 1’de intraoperatif korunan paratiroid dokusu ortalaması 3,92±0,26, grup 2’de 3,73±0,51 idi. Grup 2’de ve kalıcı hipokalsemi gelişen hastalarda patolojide paratiroid dokusu varlığı istatiksel açıdan anlamlı bulundu. Grup 2’ de 79 (%81,4) hastada geçici hipokalsemi, 15 (%15,5) hastada ise kalıcı hipokalsemi görüldü. Grup 1’de ise hiç kalıcı hipokalsemi gelişmedi. Bu çalışma ile 307 hastadan 10 hastanın hipoparatiroidi gelişim riski öngörülememiş olup hastaların %96,75’inde hipoparatiroidi belirlemiştir.

SONUÇ: Tiroidektomi yapılan hastalarda postoperatif 1. saatte bakılan PTH düzeyinin preoperatif PTH oranına göre %65 veya %65 üzerinde düşüşü veya postoperatif PTH<15 olan hastalarda hipokalsemi gelişme riski daha fazladır. Postoperatif 1. saat PTH düzeyi bu şekilde görülen hastalara olası hipokalsemi öngörülerek oral kalsiyum ve D vitamini takviyesi başlanmalıdır.