Gastronominin Turist Rehberliği Eğitimindeki Yeri: Türkiye’de Lisans Düzeyinde Eğitim Veren Kurumların Müfredatlarının Değerlendirilmesi


Çeşmeci N. , Yılmaz İ.

in: Gastronomi Turizminde Güncel Araştırmalar, Şule Aydın,Ömer Çoban,Yusuf Karakuş,Nurgül Çalışkan, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.115-124, 2020

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Vocational Book
  • Publication Date: 2020
  • Publisher: Detay Yayıncılık
  • City: Ankara
  • Page Numbers: pp.115-124
  • Editors: Şule Aydın,Ömer Çoban,Yusuf Karakuş,Nurgül Çalışkan, Editor

Abstract

Günümüzde yeme-içme deneyimleri, turistlerin destinasyondaki deneyimlerinin bir parçası olmakla kalmamakta, bazı durumlarda seyahat deneyiminin temelini de teşkil edebilmektedir. Örneğin bir bölge veya ülkenin yeme-içme kültürünü tanımaya yönelik gastro-turlar veya şarap turları gibi özel ilgi turları bunun en güzel örneğidir. Gastronomi, bir destinasyonun temel turistik çekiciliği olsun veya olmasın, o bölge kültürünün temel bir parçası ve turistler için farklı deneyimlerin kaynağıdır. Bu nedenle, destinasyonda, turistlere gezileri boyunca eşlik eden ve tüm yönleriyle o bölgeyi tanıtan turist rehberlerinin; tarih, coğrafya, arkeoloji, sanat tarihi ve mitoloji gibi konuların yanı sıra, en sık bilgi verdiği konular arasında bölgenin gastronomisi ve yeme-içme kültürü yer almaktadır. Rehberin tanıttığı ülke veya bölgenin mutfağını ve yeme-içme kültürünü iyi bilmesi ve turistlere yerel lezzetler konusunda tavsiyelerde bulunması durumunda, destinasyonun rakiplerinden ayrışmasını sağlayacağı gibi, turistlerin farklı deneyimler yaşamasına da katkı sunabilecektir.