Evaluation of Changes in Levels of Serum Selenium, MDA and Antioxidant Vitamins (A, E, C) in Diabetic Patients


Karataş F., CANATAN H., halifeoğlu İ., Çolak R.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ TIP DERGİSİ, cilt.20, sa.6, ss.391-395, 2006 (Hakemli Dergi)

Özet

Serbest radikaller diabetin patogenezinde önemli role sahiptirler. Diabetin ikincil komlikasyonları ve oksidatif stres arasında bir bağlantı olduğu iyice belgelenmiştir. Bu çalışmada Tip II diabetikli hastaların serumlarındaki selenyum, Malondialdehit (MDA) ve antioksidan vitaminler (A, E, C)'in seviyelerindeki değişmeler belirlendi. Yaş ortalaması 54.8±11.4 yıl olan toplam 200 diabetik hasta (90 erkek, 110 dişi) çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu ise gönüllü (47 erkek, 53 dişi) yaş ortalaması 46.4±12.3 yıl olanlardan oluşturuldu. Belirtilen parametrelere ilave olarak hasta ve kontrol gruplarında %HbA1C, açlık kan glukoz seviyeleri de belirlendi. Metabolik stresin bir indikatörü olarak kullanılan MDA seviyesinde anlamlı bir artış vardı. Diğer taraftan antioksidan vitaminler (A, E, ) ve selenyum seviyelerindeki azalma anlamlıydı. Se seviyelerindeki azalma bu eser elementin muhtemel antioksidan etkisindendir. Sonuç olarak diabetik hastaların günlük diyetlerine antioksidan vitaminlerin katılması enzimatik olmayan savunma sistemini güçlendirecektir.

Free radicals have important roles in pathogenesis of diabetes mellitus. It has been well documented that there is a link between oxidative stress and secondary complications of diabetes. In the present study we determined and evaluated changes in levels of selenium, malondialdehyde (MDA) and antioxidant vitamins (A, E, C) in serum of patients with Type II Diabetes Mellitus. Total of 200 diabetic patients (90 male, 110 female) with mean age of 54.8±11.4 years were recruited into the study. Control group was composed of 100 healthy volunteers (47 male, 53 female) with mean age of 46.4±12.3 years. In addition to aforementioned parameters, levels of fasting blood glucose, percentage HbA1C levels were determined in diabetic patients and controls. There was a significant increase in MDA level which is used as an indicator of metabolic stress. On the other hand, antioxidant vitamin (A, E, C) and selenium levels were reduced meaningfully. Reductions in Se levels were probable due to antioxidant effect of this trace element. In conclusion supplementation of antioxidant vitamins into the daily diets of diabetic patients will enhance power of non-enzymatic antioxidant defense systems.