Spinal Epidural Brusella Absesi


GERGİN I. Ş., ORAL Ş., Gökoğlu A., MENKÜ A.

Türk nöroşirurji derneği 27.bilimsel kongresi, Antalya, Türkiye, 12 - 16 Nisan 2013, cilt.23, ss.129

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 23
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.129
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Spinal Epidural Brusella Absesi


İsmail Şamil Gergin, Şükrü Oral, Abdulkerim Gökoğlu, Ahmet Menkü
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı- Kayseri

AMAÇ:Spinal epidural abseler çoğunlukla Staph. Aureus’un sebep olduğu diabet, intravenöz ilaç kullanımı, alkol kullanımı ve immün süpresyon durumlarının zemin hazırladığı nadir görülen patolojilerdir. Olgumuzda oldukça nadir görülen(<%1.5 ) Brusella spondilodiskitine sekonder spinal epidural absesini sunduk.

YÖNTEMLER:
OLGU: 51 yaşında, bayan 4 aydır bel ağrısı, gece terlemeleri, sol bacak arkasından ayak üzerine yayılan ağrı ve yürüme güçlüğü şikayetiyle başvurdu. Fizik bakıda sol L3-4-5 dermatomlarında hipoestezi, laseque(+/+) saptandı. Sedimentasyon 25mm/h,CRP 58 mg/lt, brucella tüp aglütinasyon testi 1/320 ölçüldü. Lomber MRG’de L3-4 disk mesafesinde yükseklik kaybı, end–plate düzensizliği vertebra korpuslarında T2A hiperintens diskitle uyumlu değişiklikler ve disk mesafesinden aşağı ve yukarı uzanan spinal korda ventralden basan T1A hipo, T2 A hiperintens periferik kontrastlanan düzgün sınırlı L4-5 rootlarını sol foramen düzeyinde sıkıştıran epidural abseyle uyumlu lezyon saptandı.. L3-4 hemilaminektomi-flavektomiyle dekompresyon+epidural abse boşaltılması yapıldı. Operasyon pürülan materyalinden örnekler alındı ve kültürde brucella ssp üredi.Streptomisin 1x1000mg i.m. (3hafta)+Doksisiklin 2x100mg.+Rifampisin 1x600mg p.o. 9 hafta uygulandı.

SONUÇLAR:Sinir kökü veya spinal kord basısına bağlı nörolojik defisit ortaya çıkmışsa öncelikle erken cerrahi tedavi düşünülmelidir.

TARTIŞMA:Brusellozis ülkemizde sık görülen sistemik bir zoonozdur. En sık görülen komplikasyonu kas-iskelet sistemi tutulumudur ve klinikte artrit, spondilit, sakroileit, osteomiyelit, tenosinovit ve bursit olarak görülür. Spinal bruselloz; spondilit (en sık ve önemli), spondilodiskit, diskit, vertebral bütünlüğün bozulması ve epidural abse şeklinde olabilir.Çoğunlukla lumbar bölgede L4-L5 vertebra tutulumu gözlenir.Olguların %90’ında vertebra ile birlikte komşu diski de tutmaktadır. Spinal epidural brusella apseleri genellikle antibiyotiklere cevap verirler. Kord basısı ve nörolojik semptomların varlığında cerrahi düşünülmelidir.Gecikmiş cerrahi tedavi uygulananlarda epidural abse formasyonu etraf dokulara yapışıklığı arttırarak nörovasküler hasar riskini artırabilir.


Anahtar Kelimeler: abse,brusella, epidural,spinal