Süt Sığırcılığında Vazgeçilemeyecek Temel Yem: KABA YEM


KONCA Y.

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Dergisi, cilt.1, no.1, ss.21-26, 2013 (Hakemsiz Dergi)

  • Cilt numarası: 1 Konu: 1
  • Basım Tarihi: 2013
  • Dergi Adı: Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.21-26

Özet

Süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan iki tip ana yemden bahsederiz. Bunlardan birisi daha doğrusu birincisi kaba yemdir. Diğeri ise enerji ve proteince zengin yoğun (arpa, buğday, mısır gibi enerji yemleri ile ayçiçeği, pamuk veya soya küspeleri veya bunların karışımları ile oluşturulan karmalar, fabrika yemleri) yemlerdir. Süt sığırlarında kaba yem kullanımıyla bir miktar besin maddesi sağlamanın yanında işkembede (rumende) mekanik tokluğun sağlanması, yeterli mikrobiyal fermantasyon, rumendeki uçucu yağ asitlerinin dengeli ve yeterli biçimde salgılanması, süt yağı sentezi gibi önemli işlevler yerine getirilir. Kaba yem kullanımı ile üreticiye ekonomik besin madde temini önemli bir hususu ise de, hayvanın rumen dengesinin sağlanması ve ihtiyaçlarının giderilmesi bundan önce gelir. Yoğun yemler ise, kaba yemlerin sağlamakta yetersiz kaldığı besin maddelerinin tamamlayıcısıdır. Yoğun yem vermeksizin iyi kaliteli kaba yem verilerek bir inekten günde 10 kg süt sağlanabilir ancak kaba yem vermeden sadece yoğun yem verilerek asla beslemek mümkün olmadığı gibi hayvanın sağlığı da bozulur.