Arı ürünleri, sporcu performansı üzerindeki etkileri ile son zamanlarda dikkat çekmeye başlamıştır. Bu araştırmada, arı ürünleri karışımlarının genç cimnastikçilerde sporcu performansı ve bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma, yaşları 6 ve 12 arasında değişen 24 genç jimnastikçi üzerinde olağan günlük antrenman programlarına devam ettikleri 4 hafta boyunca yürütülmüştür. Cimnastikçiler üç gruba ayrılarak 1. Gruba 50 gr/gün bal ve arı poleni karışımı, 2. Gruba bal, arı poleni, arı sütü ve propolis karışımı verilmiştir. 3. Grup kontrol grubu olarak alınmış ve 50g/gün dozunda buğday nişastası placebo olarak verilmiştir. Çalışmanın başında ve sonunda genç cimnastikçilerin performans ve biyokimyasal parametreleri değerlendirilmiştir. Uygulama sonrasında sporcuların kavrama kuvveti ve kas kuvveti ölçümleri 2. Grupta artış göstermiştir (p<0.05). İki arı ürünü karışımı alan 1. Grupta ise kas dayanıklılık testleri iyileşme göstermiştir (p<0.05). 3. Grupta daha düşük olan serum toplam protein değeri dışında, incelenen diğer tüm biyokimyasal parametrelerde gruplar arasında önemli bir fark görülmemiştir. cimnastikçiler arı ürünleri desteğini kısa bir süre için kullanmalarına ragmen daha yüksek performans göstermişlerdir. Arı ürünlerinin daha uzun süreli kullanıldığı çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Honeybee products have recently begun to attract attention with their effects on athlete performance. In the present study, it was aimed to investigate the effects of honeybee products’ mixtures on the performance and some blood biochemical parameters of young trained gymnasts. Twenty-four young gymnasts aged between 6 and 12 years were observed for 4 weeks as they continued their usual daily training schedules. The gymnasts were divided into three groups. Group 1 was administered a mixture of honey and bee pollen at a dose of 50 g/day, whereas Group 2 was provided with a mixture of honey, bee pollen, royal jelly and propolis. Group 3 served as the control group and was administered a placebo of wheat starch at a dose of 50g/day. In the beginning and at the end of the study, performance parameters and biochemical parameters of young gymnasts were determined. After treatment, grip force and muscular strength measurements increased in Group 2 (p<0.05). The muscular endurance tests in the two honeybee product mixtures treatment groups showed improvement after supplementation (p<0.05). The improvement noted in the power test in Group 1 was significantly higher than the other groups (p<0.05). There was no significant difference between treatment and placebo groups in all investigated biochemical parameters except total protein, which was lower in placebo group. Although bee products supplements were administered only for a short period of time, the gymnasts showed higher performance in some investigated parameters. It is recommended to conduct further long-term studies using bee products.