Effect of different fruit pulp and sugar beet pulp mixture on storage and silage quality


Ülger İ., Kaliber M., Özdemir M.

9. ULUSLARARASI TARIM, HAYVANCILIK ve KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.643-653

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.643-653
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, meyve suyu sanayi atıkları ve pancar posası atıklarının şeftali, nar, şeker pancarı posasının (YPP) yarı yarıya (50:50) karıştırılarak silolanmasının, silajların pH, kimyasal kompozisyon, hücre duvarı bileşenleri, kuru madde (KM), pH, ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS) değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Şeftali+ Nar grubunda kuru madde (KM) düzeyi en yüksek bulunurken en düşük KM değeri Şeftali grubunda elde edilmiştir (P<0.001). Şeftali grubunda pH değeri diğer gruplardan yüksek bulunmuştur ancak istatistiksel olarak önem arz etmemiştir(P>0.116). Şeftali grubunda ham kül (HK) ve Ham yağ (HY) değerleri diğer gruplardan önemli derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0.001). Ham protein değeri (HP) en yüksek Şeftali+ Mandalina ve Şeftali+ Nar grubunda grubun da bulunmuştur ancak istatistiksel olarak önem arz etmemiştir (P=0.073). Ham Selüloz (HS) değerleri en yüksek şeftali grubunda tespit edilmiştir fakat istatiksel olarak önem arz etmemiştir(P=0.149). Sonuç olarak, şeftali posasının meyve posaları ile ve pancar posaları ile iyi derecede silolanabileceği ve kalitesi yüksek silajlar elde edilebileceği söylenebilir.

This study, peach fruit juice industry waste and residues, beet pulp, pomegranate, sugar beet pulp (YPP), half (50:50) mixed silolanma of silage pH, chemical composition, cell wall components, dry matter (DM), pH, crude ash (CA), crude protein (CP), crude fat (CF), crude fiber (CF) was conducted to determine the effects on the values of. While dry matter (DM) level was highest in Peach+Pomegranate group, the lowest DM value was obtained in Peach group (P<0.001). The pH value in the peach group was found to be higher than the other groups, but it was not statistically significant (P>0.116). Crude ash (HK) and Crude oil (HY) values in the peach group were found to be significantly higher than the other groups (P<0.001). The highest crude protein value (HP) was found in the Peach + Mandarin and Peach + Pomegranate group, but it was not statistically significant (P=0.073). Crude Cellulose (HS) values were determined the highest in the peach group, but it was not statistically significant (P=0.149). As a result, it is necessary to obtain high quality silages in which peach pulp can be well ensiled with fruit pulp and beet pulp, and more new studies are required.