9. ULUSLARARASI TARIM, HAYVANCILIK ve KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.643-653
Bu çalışma, meyve suyu sanayi atıkları ve pancar posası atıklarının şeftali, nar, şeker pancarı
posasının (YPP) yarı yarıya (50:50) karıştırılarak silolanmasının, silajların pH, kimyasal
kompozisyon, hücre duvarı bileşenleri, kuru madde (KM), pH, ham kül (HK), ham protein
(HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS) değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Şeftali+ Nar grubunda kuru madde (KM) düzeyi en yüksek bulunurken en düşük
KM değeri Şeftali grubunda elde edilmiştir (P<0.001). Şeftali grubunda pH değeri diğer
gruplardan yüksek bulunmuştur ancak istatistiksel olarak önem arz etmemiştir(P>0.116).
Şeftali grubunda ham kül (HK) ve Ham yağ (HY) değerleri diğer gruplardan önemli derecede
yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0.001). Ham protein değeri (HP) en yüksek Şeftali+
Mandalina ve Şeftali+ Nar grubunda grubun da bulunmuştur ancak istatistiksel olarak önem arz
etmemiştir (P=0.073). Ham Selüloz (HS) değerleri en yüksek şeftali grubunda tespit edilmiştir
fakat istatiksel olarak önem arz etmemiştir(P=0.149). Sonuç olarak, şeftali posasının meyve
posaları ile ve pancar posaları ile iyi derecede silolanabileceği ve kalitesi yüksek silajlar elde
edilebileceği söylenebilir.
This study, peach fruit juice industry waste and residues, beet pulp, pomegranate, sugar beet
pulp (YPP), half (50:50) mixed silolanma of silage pH, chemical composition, cell wall
components, dry matter (DM), pH, crude ash (CA), crude protein (CP), crude fat (CF), crude
fiber (CF) was conducted to determine the effects on the values of. While dry matter (DM) level
was highest in Peach+Pomegranate group, the lowest DM value was obtained in Peach group
(P<0.001). The pH value in the peach group was found to be higher than the other groups, but
it was not statistically significant (P>0.116). Crude ash (HK) and Crude oil (HY) values in the
peach group were found to be significantly higher than the other groups (P<0.001). The highest
crude protein value (HP) was found in the Peach + Mandarin and Peach + Pomegranate group,
but it was not statistically significant (P=0.073). Crude Cellulose (HS) values were determined
the highest in the peach group, but it was not statistically significant (P=0.149). As a result, it
is necessary to obtain high quality silages in which peach pulp can be well ensiled with fruit
pulp and beet pulp, and more new studies are required.