Ön Uygulamalı UltrasonYöntemı̇ İle Buğday Kepeğı̇ Lı̇fı̇ Üretı̇mı̇ Karışık Sevı̇ ye Taguchi L18 Ortogonal Dı̇zı̇ Optı̇mı̇zasyonu


Tanrıverdi H., Doğan M., Horzum M.

13. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, Ankara, Türkiye, 11 - 12 Mart 2022, ss.111-112

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.111-112
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Un üretim prosesi sonucu açığa çıkan ve endüstriyel bir artık olan buğday kepeği, kuru maddede %30- 65 diyet lifi içermektedir. Bu çalışmada, buğday kepeğinden yüksek saflıkta diyet lifi üretimi amaçlanmıştır. Bu sebeple, ultrason ön işlemi, ağartma, nötralizasyon ve kurutma adımlarını içeren bir diyet lifi üretim yöntemi dizayn edilmiştir. Ultrason ön uygulama aşamasında dört faktörden oluşan bir Taguchi L18 (61 x33) karışık seviye ortogonal dizayn tasarımı kullanılarak yöntem optimize edilmiştir. Faktörler; ultrason gücü (amplitude) (%25, 40, 55, 70, 85, 100), ultrason devri (0,33, 0,67, 1), süre (20, 30, 40 dakika) ve pH (5, 7, 9)’dır. Her bir deneyin protein (%), nişasta (%), kül (%), su bağlama (g/g) ve yağ bağlama (g/g) yanıtlarına göre sinyal-gürültü (S/N) oranları dikkate alınarak optimum koşullar (%100 amplitude, 0.33 devir, pH:7.0 ve 30 dakika) belirlenmiştir. Son ürünün, ham maddeye oranla önemli ölçüde daha az protein (%1,40), nişasta (%0,60) ve kül (%2,41) içeriğine sahipken, daha fazla su (9,47 g/g) ve yağ (2,09 g/g) tutma kapasitesine sahip olduğu gözlemlenmiştir (p<0,05). Ayrıca diyet lifi (%90,22) içeriğinin zengin olması, ultrason ön uygulamalı yöntemin diyet maddelerinin saflaştırılmasında önemli ölçüde etkili olduğunu açığa çıkarmıştır (p<0,05). Bu çalışma ERÜ-BAP (Proje Kodu: FYL-2020-9920) birimi tarafından desteklenmiştir.