Çocuklarda En Sık Görülen Besin Alerjileri ve Klinik Bulgular


Creative Commons License

Altay D., Arslan D.

Çocuklarda Besin Alerjileri ve Alerjik Çocuklarda Beslenme, Prof. r. Coşkun Çeltik, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.1-86, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.1-86
  • Editörler: Prof. r. Coşkun Çeltik, Editör
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Besin alerjileri hayati bir halk sağlığı problemidir. Semptomları hafiften ağıra kadar değişkenlik gösterir. Şiddetli olgularda anaflaksi gelişmesine neden olabilir. En sık görülen besin alerjenleri süt, yumurta, yer fıstığı, kuruyemiş, soya, buğday, kabuklu deniz ürünleri ile balıktır. Mukozal bariyerdeki inflamasyon oranı ile ilgili olarak deri, gastrointestinal sistem, solunum yolu ve kardiyovasküler bulgulara neden olabilir. Hasta ve yakınları için son derece stresli bir yaşam anlamına gelen besin alerjileri, besin intolerasından ayırt edilmeli, erken tanınmalı ve hastalar ile aileleri bilgilendirilmelidir.