34. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Bilecik, Türkiye, 7 - 09 Eylül 2022, ss.189-202
Çerezlik kabak yetiştiriciliğinde en uygun hasat zamanının belirlenmesi, tohum verim-kalitesi, hasat sonrası kurutma süresinin
kısaltılması, çerezlik kabağın hasadından sonra sonbaharda ekimi yapılacak ürünün tohum yatağı hazırlığı ve ekim için uygun
zamanın belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada Kayseri kuru tarım koşullarında çerezlik kabak bitkisinin optimum üretim
ve hasat dönemlerinin 1230° büyüme derece güne (Growing Degree Day-GDD) bağlı olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece,
iklim koşullarına bağlı bitkilerin vejetatif ve generatif gelişim dönemlerine ait sürecin takip edilmiş olacaktır. Ayrıca, ilgili üretim
dönemlerine ait tarımsal işlemlerin planlaması, bu sayede kolaylıkla gerçekleştirilecektir. Bu durum, farklı meteorolojik koşullara
göre, üretim işlemlerine yönelik karar alma ve uygulama aşamalarının hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.
Araştırmada meyve boyu, meyve çapı, meyve çevresi, yaş ve kuru tohum verimi, meyve ağırlığı, meyve kabuk ağırlığı, bin tane
ağırlığı ve büyüme derece gün (GDD) incelenmiştir. Sonuç olarak; meyve boyu, meyve çapı, meyve çevresi, yaş tohum verimi, meyve
ağırlığı ve meyve kabuk ağırlığı değişimi üzerine örnekleme yapılan dönemin ve tarlaların önemli bir etkisinin olmadığı
belirlenmiştir. Ancak, kuru tohum verimi ve bin tane ağırlığı üzerinde ise, örnek alınan tarlaların ve dönem×tarla etkileşiminin
p<0.02 düzeyinde önemli olduğu bulunmuştur. Çiftçi beklentilerinin aksine I. dönem (1230° büyüme derece, Growing Degree DayGDD) yapılan hasattan elde edilen tohumların bin tane ağırlığı daha yüksek olmuştur. Pazarlamada bin tane ağırlığı veya hektolitre
ağırlığı dikkate alındığı için çerezlik kabak hasatlarının Büyüme Derece Gün esasına göre yapılması çiftçi karlılığı açısından önem
arz etmektedir.