YETİŞKİNLERDE GIDA OKURYAZARLIĞI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Bilim Z. Ş., Öner N.

II. ULUSLARARASI ORTA ANADOLU SEMPOZYUMU “Sürdürülebilirlikte Güncel Yaklaşımlar”, Yozgat, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2025, ss.10-11, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Yozgat
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.10-11
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gıda okuryazarlığı, bireylerin bilinçli beslenme tercihleri yapmasını sağlayarak sürdürülebilir beslenme davranışlarını şekillendiren önemli bir faktördür. Yerel ve mevsimsel besin tercihleri, porsiyon kontrolü, gıda israfının önlenmesi ve gıda ambalaj malzemeleri gibi unsurlar hem gıda okuryazarlığı hem de sürdürülebilir beslenme açısından kritik rol oynamaktadır. Bu çalışma, yetişkin bireylerde gıda okuryazarlığı ile sürdürülebilir beslenme davranışları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırma, 18-65 yaş aralığında 534 gönüllü katılımcı ile çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Veriler Temmuz 2024-Mart 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Katılımcıların sürdürülebilir beslenme davranışlarını değerlendirmek amacıyla “Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları Ölçeği”, gıda okuryazarlığı düzeylerini belirlemek için ise “Gıda Okuryazarlığı Kısa Formu” kullanılmıştır. Veriler istatistiksel analizlerle SPSS 24.0 programı ile değerlendirilmiş ve değişkenler arasındaki ilişkiler regresyon analizi ile incelenmiştir. Beden kütle indeksi (BKİ) için katılımcıların vücut ağırlığı ve boy uzunluğu sorgulanmıştır. Gıda Okuryazarlığı Ölçeği toplam puanı kadınlarda 47,0±9,00, erkeklerde 48,4±8,75 olup, cinsiyetler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları Ölçeği toplam puanı erkeklerde 130,3±34,2, kadınlarda 125,1±39,9 olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Katılımcıların gıda okuryazarlığı puanı ile sürdürülebilir beslenme davranışları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,001). Yaş ve BKİ gıda okuryazarlığı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken, yaşın sürdürülebilir beslenme davranışları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir (p=0,005). Çalışma bulguları, gıda okuryazarlığı ile sürdürülebilir beslenme davranışları arasında güçlü bir pozitif ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. BKİ’nin bu değişkenler üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmemiş, ancak yaşın sürdürülebilir beslenme davranışlarını etkileyebileceği görülmüştür. Bu doğrultuda, bireylerde sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarını geliştirmek amacıyla gıda okuryazarlığını artırmaya yönelik eğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir beslenme, Gıda okuryazarlığı, Sağlıklı beslenme