ISPEC 5th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE AND RURAL DEVELOPMENT, Ankara, Türkiye, 13 - 15 Kasım 2020, ss.49
Bu araştırma, 2018 ve 2019 yılında Kayseri ekolojik koşullarında, farklı su oranları (S) ve
betain (B) uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris L.) gelişme dönemlerine ve
agronomik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, 3 tekerrürlü
olarak kurulmuştur. Denemede şeker pancarında 3 farklı su oranı (S; %30, %70 ve %100), 4
farklı betain dozu (B; 0, 125, 250, 375 ml/da) ve bu dozların kombinasyonları uygulanmıştır.
Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; en yüksek pancar verimi 2018 yılında S100×B375 ml/da
interaksiyonunda (15.92 kg/da) ve en yüksek şeker varlığı ise 2018 yılında S30×B375
interaksiyonunda (%20.84) elde edilmiştir. En düşük α-amino-N oranı 2019 yılında S100×B250
interaksiyonunda (%1.71), sodyum (Na) oranı 2019 yılında S100×B250 interaksiyonunda
(%0.88) ve en düşük potasyum (K) oranı 2019 yılında S100×B250 (%3.47) saptanmıştır. Farklı
su ve betain oranlarının şeker pancarında verim ve kalite özelliklerine etkisi önemli
bulunmuştur. Su oranının artması pancar verimini yükseltmiştir. Su oranının azalması ise şeker
varlığını arttırmıştır. Buna karşın betainin en yüksek dozları hem pancar verimini hem de şeker
varlığını olumlu etkilemiştir. Yine su oranının en yüksek (%100) ve betainin 250 ml/da dozunda
en düşük α-amino-N, Na ve K oranları belirlenmiş ve kalite özellikleri olumlu etkilendiği
saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, betain, verim, kalite