Determining Gene Expression Profile of GPX 1 in the Liver of Diabetic Rats Treated with Capsaicin by Real-Time PCR


Creative Commons License

Kurum A., Kocamis H., Deprem T., ÇINAR M. U.

KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI, cilt.21, sa.2, ss.259-263, 2015 (SCI-Expanded) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 21 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2015
  • Doi Numarası: 10.9775/kvfd.2014.12233
  • Dergi Adı: KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.259-263
  • Anahtar Kelimeler: GPX 1, RT-PCR, Capsaicin, Diabetes, Liver, Rat, OXIDATIVE STRESS, ANTIOXIDANT ENZYMES, GLUTATHIONE-PEROXIDASE, GLYCEMIC REGULATION, IN-VITRO, RT-PCR, MICE, KIDNEY, TISSUE, CELLS
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Kapsaisin (CAP) uygulanan, sağlıklı ve diabetik sıçanların karaciğer dokusunda Glutatyon Peroksidaz-1’ in (GPX-1) RT-PCR ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 20 adet Sprague-Dawley ırkı sıçan, Diyabet (Grup I), Sadece Kapsaisin Uygulanan (Grup II), Kapsaisin uygulanmış Diabetli (Grup III) ve Kontrol (Grup IV) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Kapsaisin uygulamasına, streptozotosin (STZ) enjeksiyonundan 72 saat sonra başlanıp, 2 hafta boyunca hem diabetik gruba hem de sadece kapsaisin uygulanan gruba her gün 1 mg/kg  kapsaisin,  %10 ethanol, %1 Tween 20 ve %80 distile su ile çözdürüldükten sonra subkutan olarak uygulandı. Karaciğerdeki GPX-1 geninin ekspresyonu için yapılan RT-PCR analizi sonucunda; kapsaisin uygulanan diabet grubunda GPX-1'in gen ekspresyonunun kontrol grubu da dahil diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu belirlendi (P<0.05).

Sonuç olarak diabette kullanılan kapsaisinin GPX-1 transkripsiyon artışına neden olduğu ancak protein seviyesinde bir artışa yansıyıp yansımadığının, western-blot gibi metodlarla da belirlenmesi gerektiği sonucuna varıldı.

The purpose of the present study was to determine the  Glutation Peroksidase (GPX-1) gene expression by Real Time PCR in the liver of healthy and diabetic rats treated with capsaicin. Twenty Sprague-Dawley rats were used in our study. Rats were divided into four groups: Group I: diabetic rats (n=5), Group II: capsaicin injected rats (n=5), Group III: Capsaicin injected diabetic rats (n=5), and Group IV: control rats (n=5). Capsaicin injection began 72 hours after STZ injection. Capsaicin (1 mg/kg) was prepared in 10% ethanol, 1% Tween 20, and 80% sterile water and subcutaneously injected daily in both Groups II and III for two weeks. The results of RT-PCR conducted to determine GPX-1 gene expression indicated that capsaicin treated diabetic rats had higher GPX-1 expression compared to all groups including control (P<0.05).

As a result, capsaicin causes an increase in GPX-1 gene expression at transcription level in the diabetic rat liver. Further investigation is needed to determine if such an increase occurs at protein level using various methods such as western-blot analysis.