Amaranth Bitkisi ve Tohum Yağının Karakterizasyonu ve Sağlık Üzerine Etkileri


Dedebaş T., Dursun Çapar T. , Ekici L. , Yalçın H.

IV. YABİTED Bitkisel Yağ Kongresi, İstanbul, Türkiye, 18 - 19 Nisan 2019, ss.27

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.27

Özet

Amaranth (Amaranthus spp.), Amaranthaceae familyasına ait, bileşimi ile dikkat çeken bir tohumdur. Ülkemizde, ilkbahar yağmurlarından sonra doğada veya sulanan bağ, bahçe ve tarlalarda kendiliğinden yetişen, sert ve hızlı büyüme potansiyelindeki bir bitkidir. Yaklaşık 60 farklı türü olan amaranthın rengi koyu mordan sarıya kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Büyük çoğunluğu kahvaltılık gevrek, kraker, kurabiye, ekmek ve diğer fırıncılık ürünlerinin yapımı için buğday unu ya da diğer unlarla karıştırılarak kullanılmaktadır. Bitki mineraller, amino asitler, kükürt içeren esansiyel yağ asitleri ve vitaminler bakımından zengindir. Tohumların yağ içeriği % 6-10 aralığında değişmekte olup, içerdiği yağın %77’sini doymamış yağ asitleri oluşturmaktadır. Amaranth tohum yağları zeytinyağından sonra önemli bir skualen kaynağı olduğundan kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi bazı sistemik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Tokoferolce zengin ve glutensiz protein içeren taneleri ile tahıl ürünleri için iyi bir alternatiftir. Yüksek antioksidan ve diyet lifi içermesi nedeni ile de gıda endüstrisinde potansiyel kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmada, amaranth bitkisi ve tohum yağının karakterizasyonu ile sağlık üzerine etkileri derlenmiştir.