Karpuzda muhafaza sırasında ortaya çıkan derim sonrası hastalıklar


Derviş S., Özdemir A. E. , YETİŞİR H. , Candır E., Karaca F., Üstün D.

VIII. Sebze Tarımı Sempozyumu, Van, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2010, cilt.1, sa.1, ss.490-495

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.490-495

Özet

Bu çalışmada, 7°C’de 7, 14 ve 21 gün, sonrasında 21°C’de 7 gün muhafaza edilen aşılı ve aşısız Crimson Tide ve Crisby karpuz meyveleri üzerindeki derim sonrası hastalıklar araştırılmıştır. 7°C’de 7 gün tutulup daha sonra 21°C’de 7 gün muhafaza edilen meyveler üzerinde hiçbir hastalık gözlenmezken, depolama süresindeki artış ile çeşitli funguslardan kaynaklanan meyve yüzeyi çürüklükleri saptanmıştır. Botrytis cinerea, Alternaria cucumerina, Cladosporium cucumerinum, Fusarium sp., Penicillium digitatum, P. italicum, Colletotrichum orbiculare ve Stemphylium spp. en çok çürümelere sebep olan funguslar olarak tanımlanmıştır. Bu funguslar tarafından neden olunan çürüklükler en fazla 7°C’de 21 gün depolanıp daha sonra 21°C’ye aktarılan meyvelerde görülmüştür. Aşılı ve aşısız karpuz meyveleri bu patojenlere duyarlılıkta farklılık göstermemiştir. Her fungal türün neden olduğu simptomlar ayrı ayrı açıklanmış ve görüntülenmiştir. Teşhis edilen patojenlerden B. cinerea, C. cucumerinum ve Stemphylium spp., karpuzun derim sonrası hastalıklarına neden olan diğer bilinen türlere ilaveten ilk defa tanımlanmıştır. Farklı sebzeler uygun konukçular olarak hizmet ettikleri karakteristik patojen gruplarına sahip olduklarından, karpuz meyveleri üzerinde çeşitli patojenlerin varlığını ortaya koyan bu çalışmanın sonuçları, karpuzların derim sonrası muhafazası ve patolojisi açısından büyük öneme sahiptir.

In this study, postharvest diseases of watermelon were detected on grafted and ungrafted Crimson Sweet fruits stored at 7°C (optimum temperature for storage of watermelons) for 7 days, 14 days, and 21 days and then moved to 21°C for 7 days. There was no disease observed on fruits pre-stored at 7°C for 7 days. However, the increase in the storage time of fruits resulted in the surface decays caused by different fungi. Botrytis cinerea, Alternaria cucumerina, Cladosporium cucumerinum and Fusarium spp., Penicillium digitatum and P. italicum were the most encountered fungi identified followed by Colletotrichum orbiculare and Stemphylium sp. causing fruits of watermelons. Fruits pre-stored at 7°C for 21 days exhibited maximum amount and severity of decays caused by those fungi. Grafted and ungrafted watermelon fruits did not show differential susceptibility to those pathogens. Symptoms caused by each fungal species were described and illustrated separately. Out of all pathogens identified, B. cinerea, C. cucumerinum and Stemphylium sp. were first time described as additional pathogens to other previously known species causing postharvest diseases of watermelon. Since different vegetables have their own group of characteristic pathogens for which they serve as suitable hosts, the results of this study illuminating the presence of diverse pathogens on watermelons is of great importance for postharvest preservation and pathology of watermelons.