TOKSİN BAĞLAYICILARIN BILDIRCIN YUMURTA SARI AĞIRLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ


Creative Commons License

Ülger İ., Yüksel H. M., Özdemir M.

AFRICA 6th INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENTIFIC RESEARCHES, Cairo, Mısır, 26 - 29 Eylül 2024, ss.262-267

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Cairo
  • Basıldığı Ülke: Mısır
  • Sayfa Sayıları: ss.262-267
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bıldırcın, diğer kanatlı türlerine göre daha kısa jenerasyon aralığına sahip, daha az yem tüketen, işletme maliyedi daha düşük, farklı iklim ve kümes koşullarına kolay uyum sağlayabilen hayvanlardır. Yüksek beslenme değeri ile bilinen yumurta sarısı, embriyonun gelişimi için gerekli olan tüm besinleri sağlamanın yanı sıra biyolojik fonksiyonlarda da görev alabilmektedir. Yumurtada kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı, kabuk kalınlığı, albumen ve sarı miktarı gibi unsurlar endüstri için önemli özelliklerdir . Mikotoksinler, mantarların gelişimleri sırasında ürettikleri toksik maddeler için kullanılan genel bir terimdir. Mikotoksinler gıda ürünlerini kontamine edebilen ve hayvancılıkta yemlere bulaşarak verimi düşürebilecek potansiyel mantar metabolitleridir ve bitkinin büyümesi sırasında, hasat sonrasında, depolama döneminde ve karma yem depolanmasında meydana gelebilir. Toksin bağlayıcılar, abdorban veya bağlayıcı madde olarak bilinirler ve toksini bağlayarak, gastrointestinal sistemde emilimini engelleyerek hayvan yemlerini dekontamine etmek için kullanılırlar. Böylece bağlanmış toksinler ise dışkı veya idrar yoluyla atılabilir. Bu çalışmada, 45 günlük yaşta toplam 50 adet (n=10) yumurtacı bıldırcın kullanılmıştır. Bıldırcınlar, toksin bağlayıcı eklenmeyen kontrol grubu yanı sıra farklı toksin bağlayıcıların (AGRO, MYA, MYK ve HSCAS) eklendiği rasyonlarla 8 hafta boyunca beslenmiştir. Her hafta yumurta sarı ağırlığı kaydedilmiş ve gruplar arasındaki farklar analiz edilmiştir. Gruplar arasında yumurta ağırlığı açısından istatistiksel fark olup olmadığını belirlemek için ANOVA testi uygulanmıştır. Çalışmada yumurta sarı ağırlığı gruplar arasında 8 hafta boyunca incelenmiş ve her hafta için gruplar arasındaki ağırlık farkları değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra her grup 8 hafta boyunca kendi içinde değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Çalışma sonunda rasyona eklenen toksin bağlayacıların yumurta sarı ağırlığı üzerine istatistiksel olarak bir etkisinin bulunmadığı ortaya çıkmıştır.