"Hibiskus (Hibiscus sabdariffa L.) çiçeği sulu ekstraktı kullanılarak gümüş nanopartiküllerin yeşil sentezi, karakterizasyonu ve antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi"


Öztürk Küp F., Gedik E., Güllü M.

5th International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology (EurasianSciEnTech 2024), Ankara, Türkiye, 26 - 28 Haziran 2024, ss.56

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.56
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Nanopartikül üretiminde yeşil sentez yöntemi kimyasal, fotokimyasal ve fiziksel prosedürlere kıyasla çevre dostu, hızlı ve daha az iş gücü gerektiren bir yöntemdir. Aynı zamanda büyük ölçekli nanopartikül üretimi için de uygundur. Bu çalışmada, tıbbi bir bitki olan Hibiskus (Hibiscus sabdariffa L.) çiçeğinin sulu ekstraktı ile gümüş nanopartiküllerinin (AgNP) biyosentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen AgNP'lerin karakterizasyonu UV-Vis spektroskopi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), X-Işını Kırınımı (XRD), Dinamik Işık Saçılımı (DLS) ve Fourier Dönüşümü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) analizi ile yapılmıştır.  Karakterizasyon sonucunda ~473 nm dalga boyunda spektrum gösteren, -27,6 mV elektriksel yüke sahip ve 55±5 nm büyüklüğünde küresel boyutta nanopartiküllerin oluştuğu belirlenmiştir. AgNP’lerin ekstrakt ile indirgenmesi sonucunda çeşitli fonksiyonel gruplara ait 2997,8 - 472,66 cm-1 dalga boyları arasında titreşimler tespit edilmiştir. AgNP'lerin antibakteriyel etkisi Gram pozitif ve negatif bakteriler üzerinde agar kuyucuk yöntemi ile çalışılmış ve test edilen tüm bakteri türlerine karşı orta derecede antibakteriyel aktivite gösterdiği belirlenmiştir.

Çalışma sonucunda H. sabdariffa L. çiçeğinin, iyi tanımlanmış nano ölçekli gümüş nanoparçacıkları üretmek için bir kapatma maddesi olmasının yanı sıra indirgeme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Sentezlenen AgNP'lerin antibakteriyel ajan olarak patojen bakterileri karşı kullanılabileceği önerilmektedir.