Viski ve Turizm


Kılıçhan R.

Tüm Yönleriyle Distile İçkiler ve Turizm, Doç. Dr. Aysu ALTAŞ, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.79-104, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Detay Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.79-104
  • Editörler: Doç. Dr. Aysu ALTAŞ, Editör
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tarihi hakkında tam olarak net bir veriye erişilemese de 1400’lü yıllara uzanan bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen viski, dünya genelinde farklı coğrafyalarda ve farklı markalar tarafından üretilip tüketiciler tarafından sevilerek tercih edilen önemli distile içkilerden biridir1. Özellikle İskoçya, İrlanda, İngiltere, Amerika, Kanada, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde ön plana çıkan viskinin çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yüzlerce farklı marka ve çeşit ile piyasaya sunulan büyüleyici viskilerin tatları birbirinden farklı olup kiminin üretiminde kullanılan malzemeler, kiminin üretiminde kullanılan makineler ve kiminin de üretimini yapan kişiler lezzete kendilerine özgü bir ahenk yansıtmaktadır. Hatta viski ile hazırlanan farklı yiyecek ve içeceklerin de tüketicilerin ilgisini çekmek üzere yiyecek ve içecek işletmelerince servis edildiği bilinmektedir. Viskinin yalnızca bir içki olmadığı aynı zamanda farklı yiyecek ve içeceklerin üretiminde kullanılan bir malzeme olduğu ve hatta beraberinde tüketilen yiyecekler ve yüklenen anlamlar ile değerine değer katan turistik bir ürün olduğu da söylenebilir. Öyle ki temel güdüsü viski deneyimi yaşamak olan turistlerin var olduğu, bu turistlerin katıldığı turların, festivallerin ve ziyaret ettiği müzelerin popüler hale geldiği bilinmektedir. Bu bağlamda, viski ve turizm bağlantısının detaylarının anlatıldığı bu bölümde; öncelikle geçmişten günümüze viskinin tarihi ve üretim şekilleri incelenmiştir. Ardından, dünya genelinde popüler viski destinasyonları temel alınarak bu destinasyonlarda üretilen viski çeşitleri ile markalarına yer verilmiştir. Daha sonra, viski servisinin detaylarına, viski ile birlikte tüketilen yiyeceklere ve viski ile hazırlanan bazı lezzetlere tarifleri ile birlikte değinilmiştir. Son olarak, dünyaca ünlü viski müzeleri ile viski festivallerine değinilmiş ve viski turizmi başlığı altında viski turistlerine, destinasyonlarına, turlarına ve tur rotalarına yer verilmiştir.