İnterskalen Blok (İSB) Sonrası Gelişen Diyafram Paralizisi: Olgu Sunumu


ÖZ GERGİN Ö., PEHLİVAN S. S., ÖNCÜL F., GÜNEY A., AKSU R.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği 54.Ulusal Kongresi (Tark 2020), İstanbul, Türkiye, 28 Ekim 2020

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: İnterskalen brakiyal pleksus (İSB) bloğu, omuz cerrahisi için etkili anestezi ve analjezi sağlar. Fonksiyonel rezidüel kapasitesi azalmış veya akciğer hastalığı olan hastalarda solunum fonksiyonunda azalmaya neden olabilen Hemidiyafragmatik Parezi (HMP), İSB bloğun en önemli komplikasyonlarındandır (1,2). Omuz manipulasyonu planlanan ve analjezi amacıyla ultrason eşliğinde İSB uygulama sonrası HMP’ye bağlı ciddi solunum sıkıntısı gelişen olguyu sunduk.

VAKA: 52 yaşında kadın hastamıza, Donuk omuz nedeniyle omuz manipulasyon esnasında analjezi amacıyla İSB uygulandı. Preoperatif tetkiklerinde göğüs radyografisi (Resim 1) dahil özellik yoktu.Monitorizasyonu takiben premedikasyon amacıyla 1mg iv midazolam uygulandı. İSB için asepsi koşulları sağlandıktan sonra; İSB’den %0,25 levobupivakain her 5 mL’de bir aspirasyon tekrar edilerek toplam 20 mL ile uygulandı. Hasta monitörize takip edilirken, 5.dk da nefes alamama, huzursuzluk ve solunum güçlüğü şikayetleri oldu. SpO2 %93 olan hastaya yüz maskesi ile oksijen desteği verildi. Diğer vitalleri stabil olan hastanın, PA AC grafisinde sağ diyaframda elevasyon dışında herhangi bir patoloji tesbit edilmedi (Resim 2). Hastanın işlemi ertelendi ve yoğun bakım ünitesine alındı. Kan gazında pH: 7,45 pCO2:34mmHg pO2:113mmHg HCO3:23mmol/L BE:-0,2mmol/L Lac: 0,51mmol/L olarak değerlendirildi. 4 L/dk’dan oksijen verilen hastanın takibinin 6.saatinde kan gazında pO2: 74mmHg;12.saatinde pO2:63mmHg olarak tespit edildi. Kontrol PA AC grafisinde sağ taraf diyafram elevasyonunun arttığı ve atelektazi geliştiği gözlendi. Hastanın invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı olmadı. Akciğer kapasitesini arttırmak amacıyla nefes egzersizleri yaptırıldı. Hastanın takiplerinde 72 saat sonra oksijen ihtiyacı kalmadı. Hastanın 4.gün çekilen PA AC grafisinde diyafram elevasyonu normale döndü.(Resim 3).

TARTIŞMA: İSB sonrasında, HMP genellikle geçici olmasına rağmen; 15 aya kadar uzamış vakalar bildirilmiştir (3,4). Olgumuzda da 4. günde klinik normale dönmüştür. Periferik sinir blokları ile ilişkili sinir yaralanmalarına birçok mekanizma neden olabilir. (5,6). Perioperatif sinir hasarı, mekanik ve/veya kimyasal yaralanmaların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Düşük hacimde lokal anesteziklerin ultrason kılavuzluğunda İnterskalen blok ile uygulanması gerçekten frenik sinir paralizine neden olup olmayacağını belirlemek için klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.