GIDA, vol.48, no.3, pp.545-561, 2023 (Peer-Reviewed Journal)
ŞEKER EKSTRAKSİYONUNDA VURGULU ELEKTRİK ALAN UYGULAMA
POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Elif Esra İşgüzar*1
, Mustafa Fincan2
Şeker ekstraksiyonunda yaygın olarak kullanılan ısıl işlem, yüksek enerji tüketimine ve ısıya bağlı bazı
istenmeyen reaksiyonların oluşumuna yol açmaktadır. Özellikle, kullanılan enerji miktarı ve ısıya bağlı
safsızlıkları şerbetten uzaklaştırmak için ek bir saflaştırma işleminin gerekliliği, nihai ürünün fiyatına olumsuz
katkıda bulunmaktadır. Vurgulu elektrik alanları (PEF), bu olumsuz sonuçları azaltmanın bir aracı olarak
ekstraksiyonda kullanılmak üzere önerilen termal olmayan ve düşük enerjili bir doku parçalanma yöntemidir;
Bu alandaki çalışmalar günümüze kadar artarak devam etmektedir. Bu derlemede, PEF tekniğinin altında
yatan temel ilkelerin yanı sıra şeker ekstraksiyonundaki potansiyel uygulama yöntemleri ve bunların
ekstraksiyon üzerindeki etkileri hakkında genel bir bakış sunmak için önceki araştırmaların bulguları
özetlenmektedir.
Anahtar kelimeler: Vurgulu elektrik alan, şeker pancarı, sıvı-katı ekstraksiyon, elektroporasyon