ŞEKER EKSTRAKSİYONUNDA VURGULU ELEKTRİK ALAN UYGULAMA POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


İŞGÜZAR E. E., Fincan M.

GIDA, vol.48, no.3, pp.545-561, 2023 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 48 Issue: 3
  • Publication Date: 2023
  • Doi Number: 10.15237/gida.gd22125
  • Journal Name: GIDA
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.545-561
  • Erciyes University Affiliated: Yes

Abstract

ŞEKER EKSTRAKSİYONUNDA VURGULU ELEKTRİK ALAN UYGULAMA POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Elif Esra İşgüzar*1 , Mustafa Fincan2

Şeker ekstraksiyonunda yaygın olarak kullanılan ısıl işlem, yüksek enerji tüketimine ve ısıya bağlı bazı istenmeyen reaksiyonların oluşumuna yol açmaktadır. Özellikle, kullanılan enerji miktarı ve ısıya bağlı safsızlıkları şerbetten uzaklaştırmak için ek bir saflaştırma işleminin gerekliliği, nihai ürünün fiyatına olumsuz katkıda bulunmaktadır. Vurgulu elektrik alanları (PEF), bu olumsuz sonuçları azaltmanın bir aracı olarak ekstraksiyonda kullanılmak üzere önerilen termal olmayan ve düşük enerjili bir doku parçalanma yöntemidir; Bu alandaki çalışmalar günümüze kadar artarak devam etmektedir. Bu derlemede, PEF tekniğinin altında yatan temel ilkelerin yanı sıra şeker ekstraksiyonundaki potansiyel uygulama yöntemleri ve bunların ekstraksiyon üzerindeki etkileri hakkında genel bir bakış sunmak için önceki araştırmaların bulguları özetlenmektedir.

Anahtar kelimeler: Vurgulu elektrik alan, şeker pancarı, sıvı-katı ekstraksiyon, elektroporasyon