V. International İstanbul Scientific Research Congress, İstanbul, Türkiye, 14 - 15 Ağustos 2021, ss.347-348
Opsiyon, hak sahibine, içeriği önceden belirlenmiş bir sözleşmeyi kurma imkânı veren yenilik doğuran bir hak olarak tanımlanmaktadır. Konusu ve yer aldığı piyasalar yönünden ise, oldukça çeşitli görünüme sahiptir. Opsiyon; satış, kira, mal değişimi gibi birbirinden farklı nitelikteki sözleşmeleri kurma imkânı tanıyabilmektedir. Öte yandan opsiyon, döviz veya vadeli işlem piyasalarında yer alabileceği gibi; bu piyasaların dışında örneğin bir taşınmaz satışı veyahut da kirasını konu alan bir opsiyonun kurulması da pek tabiî mümkündür.
Alman hukukunda opsiyon müessesesi, Türk ve İsviçre hukukundaki opsiyon müessesesine kıyasla, daha geniş bir içeriğe sahiptir. Bunun sebebi, Alman hukukunda hakkın opsiyon olarak nitelendirilebilmesi için aranan temel kriterin, bir kimseye tek taraflı olarak sözleşme kurma imkânının sağlanmış olmasıdır.
Alman hukukunda opsiyon kurulması genel olarak ikili bir ayırım yapılarak incelenmektedir. Bunlardan birincisi, opsiyon veren tarafın, uzun süreli bir bağlayıcı ve geri dönülemez bir öneride (Festofferte) bulunmasıdır. Böylelikle opsiyon, bir sözleşme ilişkisine gerek kalmaksızın öneride bulunulan tarafa verilmiş olur. Bunun dışında, opsiyonun bir sözleşme ilişkisine dayanılarak verilmesi de mümkündür. Opsiyon bir sözleşme ilişkisine dayanılarak verilmesi ise, dört farklı şekilde söz konusu olur. Bunlar: koşula bağlı esas sözleşme (ein bedingter Hauptvertrag), öneri sözleşmesi (Angebotsvertrag), yalnızca bir tarafın esas sözleşme yapma yükümlülüğü altına girdiği ön sözleşme ve en nihayetinde, Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde de kabul edildiği üzere, sözleşme kurma imkânı tanıyan bir yenilik doğuran hakkın tesisidir.
Option is defined as a formative right that gives the right holder the opportunity to enter into a contract with a predetermined content. In terms of its subject and the markets in which it takes place, it has a very diverse appearance. Option can provide the opportunity to establish contracts of different nature, such as sale, rent, exchange of goods. On the other hand, it can take place in foreign exchange or futures markets; apart from these markets, it is indeed also possible to establish an option, for example, to sell or rent an immovable property.
The option institution in German law has a wider content compared to the option institution in Turkish and Swiss law. The reason for this is that in German law, the basic criterion sought for qualifying a right as an option is the possibility of concluding a contract unilaterally with a person.
In German law, the establishment of an option is generally examined by making a binary distinction. The first is that the option giver makes a long-term binding and irrevocable offer (Festofferte). Thus, the option is given to the proposed party without the need for a contractual relationship. Apart from this, it is also possible to grant an option on the basis of a contractual relationship. If the option is given on the basis of a contractual relationship, there are four different ways. These are: conditional prime contract (ein bedingter Hauptvertrag), proposal agreement (Angebotsvertrag), preliminary agreement in which only one party is under the obligation to make a prime contract, and finally, a formative right that allows to enter into a contract, as accepted in the Turkish and Swiss legal systems.