BİR TASARIM STÜDYOSU DENEYİMİNDE TARİHÎ GAR YERLEŞKESİNİN DÖNÜŞÜMÜ: KAYSERİ YÜKSEK HIZLI TREN İSTASYONU


Creative Commons License

Sönmez F., Tunçbilek G., Özbay H.

3. ULUSLARARASI GÖBEKLİTEPE UYGULAMALI BİLİMLER KONGRESİ, Şanlıurfa, Türkiye, 1 - 03 Ekim 2021, ss.202-221

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.202-221
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Demiryolları tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de “toplu ulaşım” sisteminin başlangıç noktasını oluşturur ve diğer toplu ulaşım sistemleri arasında -ki bunlar deniz, hava ve kara ulaşımı olarak tanımlanabilir- kent merkezine entegre olabilen yegâne sistem olarak önem arz eder. Bu bakımdan merkezle kurulan bu ilişki hatta bütünleşme isteği tasarımsal potansiyelini ortaya çıkarıyor ve aslında kent merkezini de dönüştürme gücünü elinde bulunduruyor. Osmanlı döneminden başlayan Cumhuriyet döneminde de önemini sürdüren demiryolları son zamanlarda Yüksek Hızlı Tren İstasyonları konusu ile yeniden gündeme gelmiştir. Bu sebeple “Yüksek Hızlı Tren İstasyonu” tasarım konusu mimarlık öğrencilerinin güncel mimarlık tartışmaları içinde yeni ve güncel araştırmalarla birlikte değerlendirebilecekleri proje konularından biri olması itibariyle Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde 2020-2021 Eğitim öğretim yılında diploma projesi olarak işlenmiştir. Ders kapsamında mevcut tarihi Kayseri gar yerleşkesinin orijinal kullanımı veya yeni fonksiyonlarla kent yaşamına yeniden katılabileceği öngörülerek öğrencilerden fikir üretmeleri ve yeni teknolojik gelişmelerle biçimlenecek Yüksek Hızlı Tren İstasyonu tasarımını gerçekleştirmeleri beklenmiştir.

 

Tescilli bir bölgenin tasarım alanı olarak seçilmesi endüstriyel mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yapıların uygun bir işlevle kent yaşamına kazandırılmasının yanında, yeni bir teknolojik ve özgün yapının da eski ile birlikte tasarım problemi olarak ele alınarak korunması ve çalışılması stüdyonun temel amacı olmuştur. Buna göre bu çalışmada, MİM 811 Mimari Tasarım VIII stüdyosu kapsamında üretilen öğrenci projeleri Kayseri YHT İstasyonu’nun “kent içi diğer ulaşım ağları ile entegrasyonu”, “mimarisi” ve “mekân örgütlenmesi” gibi başlıklar altında değerlendirilmiştir.

 

Öğrenci projelerinin değerlendirilmesi sonucunda, Kayseri YHT İstasyonu’nun kentsel ölçekten başlayarak mevcut alanı dönüştüreceği ve kentle eskisinden farklı ilişkiler ağı kuracağı, yeni teknolojik donatı ve sosyo-kültürel fonksiyonlarla birlikte artık sadece ulaşım fonksiyonunu sağlayan bir yapı olmayıp, sosyal yaşam merkezine dönüşeceği gibi öne çıkan plan kararları belirlenmiştir. Ayrıca örnek projelerden yola çıkarak tescilli alanın tasarım problemleri ve gelecekte yapılması öngörülen Kayseri YHT İstasyonu’nun nasıl planlanması ve değerlendirilmesi gerektiği üzerine çıkarımlar ve öneriler sunulmuştur.

 

Anahtar Kelimeler: Yüksek Hızlı Tren İstasyonu, Tarihi Tren İstasyonu, Tarihi Kayseri Tren İstasyonu Yerleşkesi, Öğrenci Projeleri, İstasyon Mimarisi

Railways constitute the starting point of the “public transportation” system in our country, as well as all over the world. It is important as the only system that can be integrated into the city center among other public transportation systems including sea, air and land transportation. In this respect, the relationship with the center also has the power to transform the city center. Railways, which originated during the Ottoman period and continued to be important in the Republican period, have recently come to the fore with High Speed Train Stations. For this reason, the topic of “High Speed Train Station” design was handled as a diploma project in the Erciyes University Faculty of Architecture, Department of Architecture in the 2020-2021 academic year. It is one of the project topics that architecture students can evaluate together with new and current research within the current architectural discussions.

 

Within the scope of the course, it was anticipated that the existing historical Kayseri station campus could rejoin the city life with its original use or new functions, and the students were expected to generate ideas and realize the design of the High Speed Train Station, which will be shaped by technological developments. The main purpose of the studio was to choose the historical area as a design area, to bring the buildings into urban life with a suitable function so that the industrial heritage can be preserved and transferred to future generations, and to protect a new technological and original structure by considering it as a design problem. Accordingly, in this study, student projects in ARCH 811 design studio were evaluated under the headings of Kayseri High Speed Train Station, “integration with other urban transportation networks”, “architecture” and “organization of space”.

 

As a result of the evaluation of student projects, prominent plan decisions were determined as the Kayseri High Speed Train Station will transform the area starting from the urban scale, transforming into a living center with new technological equipment and socio-cultural functions. In addition, based on the sample projects, suggestions were presented for the design problems of the historical area and how the Station, which is foreseen to be built in the future, should be planned.

 

Keywords: High Speed Train Station, Historical Train Station, Historical Kayseri Train Station Campus, Student Projects, Station Architecture