Akut Promiyelositik Lösemi tedavisi sırasında muhtemelen Arsenik ile ilişkili optik nöropati


Büyükpatır Deneme E., Şener H., Gülmez Sevim D.

Sunum, ss.1, 2020

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Sunum
  • Basım Tarihi: 2020
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ VE AMAÇ:Arsenik, tek bir ajan olarak kullanıldığında akut promiyelositik lösemi (APL) nüksü durumunda etkili bir ajan olarak kabul edilmektedir. APL relapsı sırasında ortaya çıkan arsenik tedavisine bağlı optik bir nöropati bildiriyoruz.

YÖNTEM:46 yaşında kadın hasta relaps nedeniyle1 yıl boyunca 10.12.2018 tarihinden itibaren ATO 0.15 mg/kg (12mg) iv gün 5 gün/hafta 4 hafta boyunca 8 haftada bir kullandı. Tedavi sonunda görüşünde azalma fark eden hasta kliniğimize başvurdu.

BULGULAR:En iyi düzeltilmiş görme keskinliği sağ 0.8 sol 0.1 idi. GIB 12/13. Bio ve Fundus normal, renkli görmesi normal ve RAPD yoktu. Makula OCT ve FFA normal, optik diskte segmental dolum defekti yoktu. 15' pVEP'de P100 dalgası bilateral amplütüd düşük(<12) latans normal idi. 60' pVEP'de P100 dalgası sağda amplütüd düşük(<12) latans normal, solda silikti. Görme alanı sağda normal, solda nazal kadran defeti şeklinde idi. Çekilen kraniyal MR ve Nöroloji konsültasyonu normal idi. Arsenik kesilen hasta bir yıl boyunca takip edildi. Görme alanındaki skotom alanları düzeldi, pVEP amplütüdleri arttı fakat hala normalin altında ve latans normal. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği düzeyleri sağ 1.0 sol 0.3 seviyesine yükseldi.

TARTIŞMA VE SONUÇ:Arsenik mekanizması promyelosit farklılaşması ve apoptozunun doza bağlı bir indüksiyonudur. En yaygın toksisiteler gastrointestinal etkiler, karaciğer bozuklukları, kalp problemleri ve nadir periferik nöropatidir. Ayrıca, arsanilik asit tedavisinden sonra domuzlarda körlük bildirilmiş ve VEP ve optik disk atrofisi ile tespit edilmiştir. Arsenik nörotoksisitesinin mekanizması bilinmemektedir. Vahidnia ve arkadaşları arseniğe maruz kalan sıçanların siyatik siniri üzerinde çalışmış ve sülfüril grubu ile etkileşime bağlı nörofilamentlere karşı toksisite önermişlerdir. APL'nin iyi prognozu göz önünde tutulduğunda, geri dönüşümsüz optik toksisite gelişmeden önce arsenik tedavisini durdurmak için, tedavi öncesi ve sırasında görme alanı ve VEP ile takip edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.