Food and fodder value of triticale varieties under the conditions of Kyrgyzstan.


Creative Commons License

Karabayev A., Dzhunusova M., İLBAŞ A. I.

Manas Journal of Agriculture and Life Science, cilt.5, ss.32-37, 2015 (Hakemli Üniversite Dergisi)

  • Cilt numarası: 5 Konu: 1
  • Basım Tarihi: 2015
  • Dergi Adı: Manas Journal of Agriculture and Life Science
  • Sayfa Sayıları: ss.32-37

Özet

Bu çalışma, bazı kışlık tiritikale çeşitlerin Kırgızistan Çüy bölgesinde gıda ve yem olarak kullanımını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada üç kışlık tritikale çeşidi (Alloşe ve Missim ), bir fakültatif buğday çeşidi (Camin) ve bir kışlık arpa çeşidi (Manas) kullanılmıştır. Bu çalışma 2010-2012 yıllarında Çüy bölgesi Kant ilçesinde MİS Tarım Kooperatifi Islah ve Tohumculuk Deneme alanlarında SVT (State Varieties Test Method) metoduna göre tarla denemesi şeklinde yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre, iki tritikale çelidinin (Alloşe ve Missim) verimi fakultatif buğday ve kışlık arapa çeşitlerinin verimlerinden daha yüksek olmuştur.

Anahtar sözcükler: tirikikale, tahıl, verim, gıda, yem, çeşit

The aim of this study was to determinate of food and fodder values of some winter triticales varieties in reginon of Chuy in Kyrgyzstan. In the study, three winter triticale varieties (Alesha and Missim), a facultativ wheat variety ( Jamin) and a winter barley variety (Manas) used. The study carried out as field expertiment in Chuy Reginon in Kant province in the seed and breeding experimental fields of MIS Agricultural Co-operative as methods of SVT (State Varieties Test Methods) in 2010-2012 years. According to result of the study, higher yield obtained from two varieties of triticale (Alesha and Missim) than facultative wheat and winter barley varieties.

Keywords: triticale, cereals, food, forage, yield, varieties.