Kodály metodundan uyarlanan deşifre şarkı söyleme uygulamaları


Creative Commons License

AYCAN K.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, cilt.17, sa.4, ss.1683-1701, 2017 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 17 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1683-1701
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünde öğrenim gören öğrencilerin bireysel ses eğitimi dersinde bir ses eğitimi uzmanı tarafından seçilen şarkıları deşifre edememesi, bu sebeple düzenli ve sistematik çalışmalar yapılamaması problem durumunu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı Kodály metodundan uyarlanan çalışmaların bireysel ses eğitimi dersinde uygulanması ve çalışmaya katılan öğrencilerin örnek eserleri bu sayede daha etkili çalışmalarını sağlamaktır. Araştırma verilerini elde etmek için yarı yapılandırılmış bir görüşme formu hazırlanmış ve çalışmaya katılan Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünde öğrenim gören 1 ve 2. sınıf öğrencilerinden 7 öğrenciyle uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre bireysel ses eğitimi dersinde çalışılan örnek parçanın hem ritmik yapısına hem melodisine “zi,ze,za,zo” heceleri ile çalışılabilir. Bir nefes çalışması olarak ritmik artikülasyon çalışmaları “l” ve “r” ünsüzlerinin tekrarlanması sonucu ağızdan çıkan “lıl” ya da “rır” heceleri ile yapılabilir. Hem nefes hem de ritim çalışmalarını bir arada daha iyi yapabilmek için örnek parçanın ezgisi “za” hecesiyle beden perküsyonu eşliğinde söylenebilir.

In this study, the problem is the students who are studying at Erciyes University, Faculty of Fine Arts were unable to sight-singing the songs in the individual voice training lesson. These songs were selected by an expert in voice training lessons, therefore regular and systematic studies could not be performed. The aim of the study is to apply the exercises which adapted from the Kodály method in the individual voice training course and the participant students could be able to study more effectively with this adapted exercises. In order to obtain research data, a semi-structured interview form was prepared, and the forms were applied to the 1st and 2nd class 7 students who participated in the study. According to the results of the research, the rhythmic structure and melody of the sample piece studied in the individual voice education course can be studied with "zi, ze, za,
zo" syllables. Rhythmic articulation studies as breathing exercises can be done with the "lıl" and "rır" syllables that come out of the mouth as a doubling of the "l" and "r" consonants in the Turkish language. In order to make both breathing and rhythm exercises together, the melody of the sample part can be said in the context of body percussion by means of "za".