RASYONA İLAVE EDİLEN KURUTULMUŞ DOMATES POSASI DÜZEYİNİN KIL KEÇİSİ OĞLAKLARININ BESİ PERFORMANSINA ETKİSİ


Creative Commons License

Gökdoğan T., ŞEVİK R., KONCA Y.

International Animal Nutrition Congress, Isparta, Türkiye, 6 - 08 Eylül 2000, cilt.1, sa.1, ss.564-571

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Isparta
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.564-571
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

 

Bu çalışma, rasyona % 0, % 10 ve % 20 kuru domates posası ilavesinin Akdeniz Bölgesi Kıl Keçisi oğlaklarının besi performanslarına etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Toplam 18 erkek oğlak, eşit 3 muamele grubuna bölünmüş ve 70 gün süreyle beslenmişlerdir. Kesif yem karması mer’aya çıkmadan önce ve sonra (sabah ve akşam) verilmiştir.

Rasyonda kuru domates posası seviyeleri canlı ağırlık değerlerini 3., 4. ve 5. periyotta önemli derecede etkilemiştir (P<0.05) Birinci ve 2. periyotta canlı ağırlık artışı kuru domates posası seviyelerinden önemli derecede etkilenmiş (P<0.05), bununla birlikte toplam canlı ağırlık artışı değerleri muamelelerden önemli olarak etkilenmemiştir (P>0.05). Rasyonlarında % 20 kuru domates posası içeren grubun yem tüketimi en yüksek bulunmuş, bunu sırasıyla % 10 ve % 0 kuru domates posası içeren rasyonla beslenen gruplar izlemiştir. İkinci ve 5. periyotta yem değerlendirme katsayısı muamelelerden önemli olarak etkilenmiş (P<0.01 ve P<0.05), ancak ortalama yem değerlendirme katsayıları muamelelerden etkilenmemiştir (P>0.05).

 

This study was carried out to determine on fattening performance of dried tomato pulp supplemented in diet (0 %, 10 % and 20 %) in Hair Goat kids of Mediterranean region. Total 18 male kids were separated for three treatment groups equally and fed 70 days. The diets were given to kids before and after than grazing (morning and evening).

Live weights at 3., 4. and 5. periods, were affected to be significant by the dried tomato pulp levels (P<0.05). Live weight gains at 1. and 2. periods were affected significantly by the dried tomato pulp (P<0.05). Total live weight gains were not affected significantly by the dried tomato pulp (P>0.05). The group fed that containing diet dried tomato pulp at 20 % fed group was consumed more than 10 % and 0 % respectively. Feed efficiency ratio at the 2 and 5 period were affected significantly (P<0.01 and P<0.05) by the treatment, but average feed efficiency were not effected significantly by the dried tomato pulp (P>0.05).