Bazı yerel fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve nohut (Cicer arietinum L.) genotiplerinde farklı seviyelerdeki tuzluluğun çimlenme üzerine etkisia


Creative Commons License

Ulaş F., Birer E. S., Ulaş A.

Ahi Ziraat Der/J Ahi Agri, vol.4, no.2, pp.41-56, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 4 Issue: 2
  • Publication Date: 2024
  • Journal Name: Ahi Ziraat Der/J Ahi Agri
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.41-56
  • Erciyes University Affiliated: Yes

Abstract

Bu çalışmada, bazı yerel fasulye (Phaselous vulgaris L.) ve nohut (Cicer arietinum L.) genotiplerine 0 mM, 50 mM, 100 mM, 150 mM ve 200 mM 5 farklı tuz (NaCI) dozları uygulanarak, tuz stresine çimlenme ve bitki gelişimi üzerine gösterdikleri tepkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Tuz uygulaması sulama suyu ile birlikte 7 gün boyunca uygulanmıştır. Çalışma sonunda fasulye ve nohut genotiplerinde tuzluluğa toleransı belirlemek için çimlenme yüzdesi, ortalama çimlenme süresi, çimlenme indeksi, çimlenme katsayısı, radikula ve plumula yaş ağırlıkları, çimlenme oranında azalma ve tuz tolerans indeksi gibi parametreler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, genotipler arasında tuza tolerans bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Uygulanan tuz konsantrasyonu arttıkça çimlenme yüzdesi, ortalama çimlenme süresi, çimlenme indeksi, çimlenme katsayısı, radikula ve plumula yaş ağırlıkları ve tuz tolerans indeksinde azalmalar tespit edilmiştir. Ölçülen parametreler neticesinde nohutun tuza toleransının fasulyeye göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.