Organik Keçi Yetiştiriciliği


KALİBER M., KOLUMAN N., GÖRGÜLÜ M.

Ulusal Keçicilik Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 1 - 04 Haziran 2010, ss.172-176

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Çanakkale
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.172-176
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Artan dünya nüfusu ve gıda ihtiyacı nedeniyle geçtiğimiz yüzyılın başlarından itibaren birim alandan daha fazla ürün elde etmek için uygulanan yöntemler günümüzde ekolojik ve biyolojik sorunlara neden olmaktadır. Bozulan ekolojik denge, kirlenen çevre ve konvansiyonel üretimin neden olduğu sağlık problemleri kendini göstermeye başlamıştır ve bazı önlemler alınmazsa geleceğimizde daha büyük sorunlara yol açacağı da dikkati çeken bir olgudur. Organik (ekolojik-biyolojik) tarım; doğal kaynaklarımızla sürdürülebilir üretim yapmayı amaçlayan, doğal yaşamı ön planda tutan bir üretim modelidir. Organik bitkisel üretimin gelişmiş ülkelerde geniş üretici kitleleri tarafından benimsenmesiyle organik hayvansal üretim de hızlı bir gelişim göstermiştir. Bu hızlı gelişimde, tüketicilerin yoğun ilgisini çeken organik hayvansal ürünlerin, özellikle gelişmiş ülke pazarlarında üreticiyi tatmin edecek fiyatlardan talep görmesi şüphesiz en büyük etkenlerden birisidir. Bu çalışmada organik üretimin gerekliliğine, organik hayvansal üretimin ülkemizdeki durumuna, ülkemiz keçi yetiştiriciliğinde organik üretimi geliştirme olanaklarına yer verilecek, ayrıca organik keçi yetiştiriciliğine başlamak isteyen bir müteşebbisin hangi yolları izlemesi gerektiği gibi konulara değinilecektir.
Cause of the increasing human population and food needs, applying methods from the beginning of the past century for obtain more product from the unit area caused important problems at the present day. Imparied ecological balance, environmental pollution and conventional production caused health problems today and if measures will not taken they cause bigger problems in the future. In that reasons organic (ecological-biyological) agriculture appeared and rapidly devoloped. The target of organic agriculture is have a sustainable production with natural resources and show respect to the nature, animals and humans. However organic agriculture looks like an alternative production method in today it will be the inevitable production method in the future. This study includes organic agriculture, organic livestock production, the necessary of organic farming and organic goat breeding which has a potential production possibility in the terms of our country.