Yaprak ve meyveden uygulanan nanoteknolojik kalsitin kavunların raf ömrüne etkisi


Özdemir A. E., YETİŞİR H., Karaca F., Üstün D.

VIII. Sebze Tarımı Sempozyumu, Van, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2010, cilt.1, sa.1, ss.380-387

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.380-387
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, kavunların raf ömrüne ve meyve kalitesi üzerine yaprak ve meyveden uygulanan nanoteknolojik olarak üretilen kalsitin etkisinin belirlenmesidir. Ananas tipi kavunlara (Cucumis melo L. v. cantalupensis cv. Balhan) Haziran ayının ikinci haftasından itibaren haftada bir olmak üzere 4 hafta %0.5 dozunda nanoteknolojik olarak üretilen kalsit yapraktan uygulanmıştır. Derilen kavunlar 3 gruba ayrılarak (1) Tanık; (2) Derim öncesi yaprak uygulaması; (3) Derim sonrası meyve uygulamaları yapılmıştır. Uygulmaları takiben meyveler 20°C sıcaklık ve %75 oransal nemde 10 gün bekletilmiştir. Raf ömrü sırasında meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği, kabuk kalınlığı, suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asitlik, meyve et rengi ve mantarsal bozulmalar) 2 gün aralıkla  incelenmiştir.

Uygulmaların, ağırlık kaybı, suda çözünebilir toplam kuru madde, kabuk kalınlığı, titre edilebilir asitlik, pH değeri, meyve et rengi L* ve hue değeri ve mantarsal bozulmalar üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Ağırlık kayıpları raf ömrü sırasında artarak 10 gün sonunda %5,57’e ulaşmıştır. Tanık meyvelerinin  meyve eti sertliği uygulama yapılan meyvelerde göre daha düşük olmuştur.

The aim of study is to determine effect of foliar and fruit applications of nanotechnologies calcite on shelf life of melons. Foliar applications of 0.5% of nanotechnologies calcite were performed on Ananas type melons (Cucumis melo v. cantalupensis cv. Balhan) weekly from second week of June to third week of July. Fruit were divided into 3 groups after harvest and subjected to the following treatments: (1) Untreated; (2) Preharvest foliar application; (3) Postharvest fruit application. Fruits were then kept at 20°C and %75 relative humidity for 10 days. Changes in physical and chemical parameters (weight loss, fruit flesh firmness, rind tickness, total soluble solid, juice pH, titretable acidity, and fruit flesh colour, fungal decay) were determined two days interval during shelf life period. The effects of treatments on weight loss, total soluble solid, rind tickness, titretable acidity, pH value, fruit flesh color L* and hue value and fungal decay were not significant. Weight loss increased during shelf life period and reached to 5,57% after 10 days. Untreated fruits were softer than treated fruit.