Çiftlik hayvanlarında et kalitesindeki ilerleme için ‘omics’ teknolojilerinin uygulanması


Şahin Y., BÜYÜKKILIÇ S., Gülünç A., Nurcan A. İ., Uzunyol A., ÇINAR M. U.

9.ULUSAL ZOOTEKNİ ÖĞRENCİ KONGRESİ, Erzurum, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2013, ss.404

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.404
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Et kalitesi hem tüketiciler için hem de endüstri için önemli olan ve çiftlik hayvanlarında en çok üstünde durulan özelliklerden birisidir. Et kalite özellikleri için kalıtım derecesi genellikle düşük ve orta düzey aralığında tahminlenmiştir. Hızlı bir genetik ilerleme için genetik markörlerin belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Omics teknolojilerinin hedefi et kalitesi gibi kantitatif özelliklerdeki genetik varyasyondan sorumlu lokusların tanımlanmasıdır. Fonksiyonel genomikteki ve proteomikteki son gelişmeler olan genom düzeyi ilişki analizleri (genomics), RNA nın global analizi (transcritomics), protein ifadesi analizi (proteomics) ve metabolom (metabolomics) araştırmaları et kalitesinin moleküler temelini anlamada yardımcı olabilirler. Karkas oluşumundaki işlemlerde rol oynayan karmaşık gen ifadelerinin araştırılması ve anlaşılması, karkas kalitesi ile hayvan besleme ilişkisinin optimize  edilmesinede yardımcı olmaktadır. Bu derlemenin amacı  et kalitesi ile ilişkili moleküler işlemlerin ve çevreyle olan ilişkilerinin karmaşıklığını araştırmakta kullanılan ‘omics’ teknolojilerinin gelişiminin son durumunu incelemektir. Sonuç olarak bu teknolojilerden elde edilen bilgiler çiftlik hayvanlarında et kalitesinin ve besleyici içeriklerinin geliştirilmesinde ve tanımlanmasında kullanılabilir.