Psychometric properties of a Turkish version of the Oral Health Impact Profile for edentulous patients: validity, reliability and comparison with a visual analogue scale


Leblebicioğlu Kurtuluş İ., Eraslan R., Kılıç K., Ertürk Zararsız G., Karacalar Z.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, cilt.8, sa.3, ss.768-773, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: OHIP-EDENT, Ağız Sağlığı Etki Profili aracının kısaltılmış bir versiyonudur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki yaşlı nüfus için bu aracın Türkçe versiyonunu (OHIP-EDENT-TR) geliştirmek ve değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Tam protez kullanan 120 dişsiz hasta (72 erkek, 48 kadın; ort. Yaş 65.59 ± 7.61 yıl) çalışmaya dahil edildi. Hastalar bu çalışma sırasında çevrilen OHIPEDENT-TR'yi ve bir görsel analog skalayı (100 mm) 3 ay arayla iki kez tamamladı. OHIP-EDENT-TR için özet puanların iç tutarlılığını ölçmek için Cronbach alfa kullanıldı. OHIP-EDENT-TR ve alt ölçeklerinin özet puanlarının sınıflar arası korelasyon katsayısı ve % 95 güven aralığı hesaplandı. Bulgular: En düşük ve en yüksek güvenilirlik sırasıyla 7. sorular (n = 120, α = 0.888) ve 2. sorular (α = 0.931) için elde edildi. OHIP-EDENT-TR için özet puanların güvenilirliği iyiydi (α = 0.903). OHIP-EDENT-TR ölçeği ile görsel analog ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki vardı (p <0.001). Bu değerler orta-mükemmel yakınsak geçerliliğin göstergesiydi. Sonuç: OHIP EDENT'in (OHIP-EDENT-TR) Türkçe versiyonu; yaşlı Türk hastalarda ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesini değerlendirmek için güvenilir, geçerli ve uygulanabilir bir ölçektir.

Background: OHIP-EDENT is a shortened version of the Oral Health Impact Profile instrument The purpose of this study was to develop and evaluate the Turkish version of it (OHIP-EDENT-TR) for the elderly population in Turkey. Methods: A total of 120 edentulous patients (72 males, 48 females; mean age 65.59 ± 7.61 years) who had complete prostheses were included in the study. The patients completed the OHIP-EDENT-TR, which was translated during this study, and a visual analogue scale (100 mm) twice at an interval of 3 months. Cronbach’s alpha was used to measure the internal consistency of the summary scores for the OHIP-EDENT-TR. The interclass correlation coefficient and 95% confidence interval of the summary scores for the OHIP-EDENT-TR and its subscales were calculated. Results: The lowest and highest reliabilities were obtained for questions 7 (n = 120, α = 0.888) and 2 (α = 0.931), respectively. The reliability of the summary scores for the OHIP-EDENT-TR was good (α = 0.903). There was a significant relationship between the OHIPEDENT-TR scale and visual analogue scale scores (p < 0.001). These values were indicative of fair-to-excellent convergent validity. Conclusion: The Turkish version of OHIP EDENT (OHIP-EDENT-TR) is a reliable, valid and applicable scale for evaluating oral health related quality of life in the Turkish elderly patients.