Endoskopik Sinüs Cerrahisi Sırasında Genel Anesteziye Bağlı Gelişen Tek Taraflı Propitozis Olgusu


KARA I., VURAL A., ÜNLÜ M., DOĞAN S., TOSUN Z., ÜNLÜ Y.

39. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi, Antalya, Türkiye, 8 - 12 Kasım 2017, ss.0-64

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.0-64
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Sırasında Genel Anesteziye Bağlı Gelişen Tek Taraflı Propitozis Olgusu


İrfan Kara1, Alperen Vural1, Metin Ünlü2, Serap Doğan3, Zeynep Tosun4, Yaşar Ünlü1
1Erciyes üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı,Kayseri
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kayseri
3Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Kayseri
4Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reaminasyon Ana Bilim Dalı, Kayseri

AMAÇ: İlginç ve nadir bir vaka örneği olarak genel anesteziye bağlı gelişen tek taraflı propitozis olgusunu sunmak ve fizik muayenenin ayrılmaz bir parçası olan anamnezin önemini vurgulamaktır.
OLGUNUN ÖZELLİKLERİ:Burun tıkanıklığı ve koku alamama şikayeti olan 44 yaşındaki erkek hastanın endoskopik sinüs cerrahisi esnasında sol tarafta cerrahi devam ederken sağ gözünde propitozis geliştiği farkedildi. Özgeçmişinde daha önce yüz bölgesine yönelik MR çekildiği ve bu bölgede çok sayıda hemanjiom tespit edildiği öğrenildi. Hastanın 8 yıl önce geçirdiği gastroözafageal reflüye yönelik cerrahi sırasında sağ gözünde propitozis geliştiği, işlem sonrası gözünün eski yerine geldiği öğrenildi. Hastanın muayenesinde sağ nazal vestibülde ve septum mukozasında çok sayıda hemanjiomatöz yapılar mevcuttu. Ayrıca sağ üst dudaktan hemanjiom nedeniyle opere edilmişti.
TEDAVİ VE PROGNOZ:Hastada farkedilen propitozis nedeniyle işlem sol tarafta tamamlanıp sağ tarafa endoskopik sinüs cerrahisi işlemi yapılmadan hasta uyandırıldı. Uyandırılma esnasında propitozisin gerilediği görüldü. Hasta ayılma ünitesinde iken göz tamamen eski haline dönmüştü. Hastadan post-operatif dönemde göz hastalıkları konsültasyonu istendi. Hastanın görme ile ilgili aktif şikayeti olmaması sebebiyle ek öneride bulunulmadı. Hastanın pre-operatif çekilen paranazal bilgisayarlı tomografisinde sağ medial rektus kası medialindeki yağlı dokuyu oblitere edip sinonazal bölgeye uzanan, orbita süperior duvarında destrüksiyon yapıp frontal bölgeye uzanan yumşak doku dansitesinde lezyon mevcuttu. Ayrıca sağ retrobulber bölgede yağlı doku içerisinde flebolite ait nodüler kalsifikasyon içeren hemanjiom ile uyumlu yumşak doku dansitesinde lezyon izlendi.
YORUM:Anamnez fizik muayenenin ayrılmaz bir parçasıdır. Hastaların cerrahi sırasında orbital yapıları takip edilmeli, gelişebilecek propitozise karşı uyanık olunmalıdır. Bu hastalarda uzayan anestezi sürelerinin orbita içi basıncı artırıp optik iskemi yapabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.


Anahtar Kelimeler: propitozis, endoskopik sinüs cerrahisi, genel anestezi, orbital hemanjiom