5. INTERNATIONAL FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY SCIENCES CONGRESS, Kars, Turkey, 17 - 19 March 2023, pp.457-458
Arcobacter cinsi insanların gastroenteritis olguları ile hayvanlarda abortus, enterit, septisemi, mastitis gibi çeşitli hastalık tablolarıyla ilişkilendirilmiş önemli mikrobiyal tehlikelerden birisidir. Bu mikroorganizmalar su ve gıda kökenli bakteriler olarak tanımlanmaktadır. Cins içerisinde enteropatojenik ve potansiyel zoonotik karakterleriyle dikkati çeken A. butzleri, A. cyaerophilus ve A. skirrowii insan sağlığını tehdit eden önemli patojenlerdir. Bu çalışmada; Kayseri’de çeşitli mezbahanelerde kesim sonrası sığırlardan 100 adet karkas sıvap örneği alınarak sığır karkaslarından Arcobacter spp.’nin izolasyonu, izolatların moleküler tekniklerle tiplendirilmesi ve belirlenen antibiyotiklere karşı direnç durumunun tespiti amaçlanmıştır. Etken izolasyonunda membran filtrasyon yönteminden yararlanılmış ve izolasyon sonucu 22 (%22) karkas örneğinden Arcobacter spp. izolatı elde edilmiştir. Yapılan multipleks (mPCR) PCR sonucu bu izolatların 13’ü A. cryaerophilus, 6’sı A. butzleri ve 3’ü A. skirrowii olarak identifiye edilmiştir. Antibiyotik duyarlılıkları belirlemek için yapılan disk difüzyon yöntemi sonunda izolatların 18 (%81)’inin rifampine, 15 (%68)’inin ampisiline, 11(%50)’inin sefuroksim sodyuma ve amoksisillin/klavulanik asite, 10 (%45.45)’unun danafloksasine ve azitromisine, 9 (%40)’unun neomisine, 8 (%36)’inin eritromisine, 7 (%31)’sinin gentamisine ve tetrasikline, 6 (%27)’sının enrofloksasine ve 5 (%22.72)’inin ise streptomisine dirençli olduğu tespit edilmiştir. ERIC-PCR sonucunda izolatlar 8 ana grup (A, B, C, D, E, F, G ve H), bir adet (h1) alt grup ve üç adet (I-III) singleton oluşturmuştur. Oniki A. cryoaerophilus izolatı A, B, D, E, F ve H gruplarında yer alırken, bir A. cryoaerophilus izolatının single tone (I) oluşturduğu; 5 A. butzleri izolatı C, F ve H gruplarında yer alırken, bir adet A. butzleri izolatının single tone (III) oluşturduğu ve 3 A. skirrowii izolatının ise D, E ve G gruplarında yer aldığı görülmüştür. Sonuç olarak sığır karkaslarının arkobakterlerle kontamine olması hayvan sağlığı kadar insan sağlığı açısından da bir risk oluşturmaktadır. Dolayısıyla Arcobacter spp.’nin sığır karkaslarına primer bulaşının önlenmesi ve sonrasında gıdaların üretimi, işlenmesi, depolanması ve satışı sırasında çapraz kontaminasyonun engellenmesi ve ilgili personelin eğitilmesinin, özellikle halk sağlığı açısından önemli rol oynayacağı düşünülmektedir.