Psikiyatristin Hukukî Sorumluluğu


Creative Commons License

Günday H. M.

Yetkin Yayınevi, Ankara, 2015

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2015
  • Yayınevi: Yetkin Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde ruh sağlığı hekimliği, kişinin beden ve ruh sağlığı bütünlüğüne yönelik faaliyette bulunan ve modern hayatla birlikte önemi artan bir uzmanlık dalıdır. Ruh hekimliği faaliyetleri uygulamada sıkça yer almakla beraber, mevzuatta bu alana ilişkin özel bir düzenleme mevcut değildir.

Bu tez çalışmasında, öncelikli olarak ruh sağlığı alanında faaliyet gösteren uzmanlar, bu alanda uygulanan psikiyatrik tedavi yöntemleri ve psikiyatrik hastalıklar incelenmiştir. Daha sonra, psikiyatrist ile hasta arasındaki hukukî ilişkinin tanımı, hukukî niteliği, tarafları, unsurları, ve türleri ele alınmıştır.

Çalışmamızın son iki bölümünde ise, psikiyatrist ile hasta arasındaki hukukî ilişkiden doğan sorumluluk türlerine yer verilmiştir. Bu kapsamda psikiyatristin hukukî sorumluluğu öncelikle sözleşme ilişkisi çerçevesinde incelenmiştir. Burada normal hekim – hasta ilişkilerinde yer alan teşhis ve tedavi yükümlülüğü, aydınlatma yükümlülüğü, kayda geçirme yükümlülüğü gibi haller ele alınmıştır. Ayrıca psikiyatrik tedaviye özgü olarak elektrokonvülsif ve psikolojik psikoterapi uygulamalarında tedavi  yükümlülükleri ile zarar ve intihar eğilimli hastaların tedavilerine özgü sorumluluk halleri de ayrıntılı olarak incelenmiştir. Psikiyatristin haksız fiil  sorumluluğu, vekâletsiz iş görme sorumluluğu da son bölümde ele alınmış ve psikiyatristin yardımcı şahısların fiillerinden dolayı sorumluluğu TBK md. 66 ve md.116 kapsamında incelenmiş bulunmaktadır.

Being heavily involved in the wholeness of the well being of the individual both in terms of the mind and the body, the medical field of the practice of mental health is standing out with its ever increasing significance in modern life. Although its practice is becoming more and more common, it is surprising there is not a particular section for this field in the legislation.

In this thesis, first chapter has been reserved to collect information on the specialists, applied treatment methods and psychiatric disorders in order to set a framework for further investigations. The second chapter seeks to define the parties, elements and types of the relationship between the psychiatrist and the patient.

The liability issues resulting from the legal ties between the psychiatrist and the patient are presented in the final two chapters. In this context, the civil liability of the psychiatrist is firstly analyzed in terms of contractual relationship. These are the chapters which include detailed researches of a variety of topics ranging from issues the ordinary issues of doctor-patient relationship includes such as; diagnosis and treatment liabilities, disclosure liabilities, chronicling liabilities, as well as the treatment liabilities of electroconvulsive and psychological psychotherapy which are particular to psychotherapy and also the liabilities stemming from the treating dangerous and even suicidal patients. Finally, psychiatrist's tort liability and negotiorum gastio have been studied along with the psychiatrist's liabilities due to the act of assistants in the context of Turkish Obligation Code articles 66 and 116.