XV ve XVI. Yüzyılda Kosova’daki Tarımsal Faaliyetler: Lab Vadisi Örneği


Şahin R.

The 5th Congress of International Eastern European Studies: Social and Economic History of Eastern Europe, İzmir, Türkiye, 12 - 14 Mayıs 2022, cilt.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Avrupa’nın güney doğusunda bulunan Kosova, Orta Balkanlar’da önemli bir konuma sahiptir.  Bölge, tarih boyunca Roma İmparatorluğu, Sırp Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok gücün egemenliği altında bulunmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya sınırları içerisinde kalan bu coğrafya günümüzde Kosova Devleti’nin yönetimindedir.

Bu çalışmada örneklem olarak kullanılan Lab vadisi Kosova Devleti sınırları dahilinde bulunmaktadır. Priştine (Prishtinë)’nin kuzeyinde, Vılçıtrın (Vushtrri/Vučitrn) ve Mitroviça (Mitrovicë)’nın doğusunda bulunan vadi adını Lab (Sırpça Лаб, Arnavutça Llapi) nehrinden almıştır. Kuzey – Güney istikametinde uzanan Lab nehri etrafında tarıma elverişli alanlar oluşturmuştur. Bölge de yapılan tarımsal faaliyetler Osmanlı vergi kayıtlarına yansımış, Osmanlılar burada yapılan tarım ürünlerinden belli miktarda vergi almıştır.

Bu çalışmada kaynak/malzeme odaklı yaklaşım sergilenmiştir. Osmanlı arşiv kayıtları nitel araştırmalarda kullanılan doküman incelemesi yöntemi ile incelenecektir. Bu yöntem yazılı materyalin analizini kapsar ve genel olarak tarihçiler, antropologlar ve dilbilimciler tarafından kullanılır. Zikredilen yöntem ile Osmanlı İmparatorluğu’nun 1455, 1477, 1485, 1526, 1544 ve 1569 tarihli vergi kayıtları ele alınacaktır. Arşiv vesikalarından elde edilen istatistiki verilerle Lab vadisindeki üretim çeşitliliği ve kapasitesi XV. yüzyılın ikinci yarısından XVI. yüzyılın ikinci yarısına kadar yaklaşık yüz yıllık süreçte incelenecektir.